latinica  ћирилица
08/09/2017 |  19:10 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Afrička kuga svinja u zemljama istočne Evrope, u BiH zabranjen uvoz (VIDEO)

Afrička kuga svinja - pojavila se u pojedinim zemljama istočne Evrope, zbog čega je u BiH zbaranjen uvoz iz tih zemalja. Iako ljudi ne mogu oboljeti, veterinari upozoravaju da je riječ o bolesti koja se lako prenosi na životinje, i izaziva veliku štetu.
Afrička kuga svinja - analiza - Foto: RTRS
Afrička kuga svinja - analizaFoto: RTRS

Afrička kuga svinja potvrđena je u Poljskoj, Češkoj , Estoniji, Litvaniji, Letoniji. Od kraja juna sprovode se posebne mjere radi sprečavanja unosa ove zarazne bolesti u BiH .

"Iz svih država i dijelova država u kojima je zabilježena pojava afričke svinjske kuge zabranjen je uvoz živih svinja, mesa od svinja i proizvoda porijeklom od svinja koji nisu obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge", kaže Lana Kotur Mićić iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Osim veterinarske inspekcije na granici, druge inspekcije još nemaju naloge za pojačanu kontrolu.

"Postupamo kao u skladu sa bilo kojom drugom bolesti, kontrola kretanja životinja, naročito kontrola, utvrđivanje zdravstvenog statusa pošiljke životinja", naveo je Zoran Stankić, veterinarski inspektor u Bijeljini.

Domaći farmeri kojima bi pojava ove bolesti mogla nanijeti veliku štetu brinu da li ima dovoljno kontrole prilikom uvoza mesa.

"To nas posebno zabrinjava zato što su Rumunija i Poljska dio Evropske unije, tamo gdje je manja kontrola prometa po granicama, tako da postoji mogućnost da nam preko drugih zemalja dođe zaraženo meso s tim da ni ona nije zoonoza , znači ne prenosi se na ljude, ali zato može bukvalno da masakrira stočni fond", kaže farmer Slobodan Petrić.

Kod domaćih stočara sistemi uzgoja svinja na farmama su najčešće zatvoreni, čak i kada je u pitanju reprodukcija.

" Sve što imamo to je naše vlasništvo, nema unosa novih grla, tako da je spriječen unos bolesti odnosno potencijalnih bolesti na našu farmu", kaže Mladen Mihajlović,veterinar Poljoprivrednog dobra Semberija.

Afrička kuga svinja nije zoonoza, prenosi se kontaktno ili putem insekata , komaraca i krpelja , a simptomi su slični klasičnoj kugi svinja.

"Visoka temperatura, nejedenje, jedna ataksija, uslovno rečeno kod afričke kuge svinja je brže ugibanje, mada nije pravilo", naveo je Zoran Brkić, rukovodilac laboratorije Veterinarskog zavoda dr Vaso Butozan.

Afrička kuga svinja u stadu obično je povezana sa kontaktom domaćih i divljih svinja , uvođenjem novih svinja u stado, kretanjem vozila i ljudi. Bolest se ne liječi niti postoji zaštita vakcinacijom.