latinica  ћирилица
09/09/2017 |  11:56 ⇒ 14:57 | Autor: RTRS

Kojić: Pravosuđe BiH nema opravdanja za tvrdnju da su mudžahedini nedostupni

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra nedopustivim da za stravične zločine koji su počinjeni nad Srbima na Ozrenu i Vozući 1995. godine još niko nije kažnjen i da pravosuđe u BiH nema nikakvog opravdanja za tvrdnju da su mudžahedini nedostupni organima gonjenja.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Takvi monstruozni zločini zaslužuju mnogo više procesa i mnogo veće kazne, a mi danas još nemamo nijednu kaznu, osim procesa koji se vodi protiv Sakiba Mahmuljina pred Sudom BiH", rekao je Kojić Srni, povodom obilježavanja 22 godine od progona Srba iz Vozuće.

Kojić je napomenuo da za ove zločine nije procesuiran nijedan pripadnik odreda "El mudžahedin" od kojih neki i danas žive na prostoru BiH, ističući da pravosuđe u BiH nema nikakvog opravdanja da su mudžahedini nedostupni organima gonjenja.

"Za ove zločine nije procesuiran niko od nižerangiranih oficira Armije BiH, a Republički centar nema čak ni saznanja da se provodi istraga", istakao je Kojić.

On je podsjetio da je u optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina tužilac uveo karakter međunarodnog sukoba, pokušavajući kroz taj proces da dokaže kako je "Srbija izvršila agresiju na BiH".

"To je potpuno apsurdno i zloupotreba zločina počinjenih nad Srbima i pokušaj da se kroz optužnicu uvede jedna takva kvalifikacija, što je krajnje nedopustivo", ističe Kojić.

On je napomenuo da je za zločine nad Srbima na Ozrenu i Vozući pred Haškim tribunalom vođen proces protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH Rasima Delića gdje je i navedeno da su tamo činjeni sadistički i rasprostranjeni zločini, ističući da je to trebalo da bude dodatni osnov Tužilaštvu BiH da se za te zločine optuži i procesuira veliki broj lica.

Prema njegovim riječima, nasuprot tome, postoje slučajevi gdje su Srbi osuđeni pred Haškim tribunalom odakle su pravosudne institucije BiH crpile elemente iz tih presuda da bi dodatno optuživale veći broj lica srpske nacionalnosti, ističući da to pokazuje dvostruke aršine pravosuđa BiH u procesuiranju ratnih zločina.

Kojić kaže da o monstruoznosti zločina nad Srbima na Ozrenu i Vozući postoji veliki broj dokaza, a neki su se mogli vidjeti i u medijima.

"Tamo su na ritualan način Srbima odsijecane glave i to je bilo začeće Islamske države. Odred `El mudžahedin`, koji je bio na tim prostorima, činio takve zločine koji su i danas prisutni kod Islamske države u Siriji, Libiji i drugim mjestima u svijetu", zaključio je Kojić.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed oFanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Marš "Stazama egzodusa" biće održan sutra u okviru obilježavanja 22 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

Izvor: SRNA