latinica  ћирилица
10/09/2017 |  15:54 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Zašto je zaboravljen Vladimir Gaćinović - glavni ideolog "Mlade Bosne"? (VIDEO)

Početkom avgusta obilježena je stogodišnjica smrti Vladimira Gaćinovića, glavnog ideologa "Mlade Bosne", jednog od najistaknutijih nacionalnih boraca za oslobođenje od okupacije i ujedinjenje srpskog naroda.
Spomenik Vladimir Gaćinović - Foto: RTRS
Spomenik Vladimir GaćinovićFoto: RTRS

Dok je Gaćinović neizostavan u djelima istoričara, a na njega podjsećaju spomen-obilježja, nazivi institucija i ulica, njegova kuća i rodno selo Kačanj, kod Bileće, su zaboravljeni.

Sa puta Bileća-Berkovići, u selo Kačanj stiže se teško prohodnim makadamom. U centru sela, oronulo spomen-obilježje stradalim u dva svjetska rata, sa bistom Vladimira Gaćinovića, podignuti su prije tridesetak godina. Rođaci su ponosni na pretka. Izbjegao je hapšenja, poslije Sarajevskog atentata, ali je otrovan početkom avgusta 1917. godine, u Frajburgu.

- On je otrovan vjerovatno, zato što je učestvovao u atentatu i što je bio glavni vođa - smatra rođak Momčilo Gaćinović.

Sahranjen je u Lozani, a prenesen na sarajevsko Koševo 1934. Budući da zvanično Sarajevo za Mladobosance tvrdi da su terortisti, rođaci su ga, u rodnom Kačnju, treći put sahranili 2002.godine. I tu je priča završena.

- Ovdje je bilo rečeno, još u socijalističkoj Јugoslaviji, da se izvede asfalt i da se napravi mauzolej na njegovoj rodnoj kući i spomenik, ali ništa nisu uradili - rekao je Nikola Gaćinović.

Do ostataka temelja Gaćinovićeve rodne kuće, stiže se poslije petnaestominutnog pješačenja. Za nju znaju samo stariji mještani i srodnici.

Ovdje od Vladimirove kuće nema ništa,.ne znam gdje je kamen odvežen - kaže Milan Gaćinović.
Obećanja, o uređenju lokaliteta, ne sjećaju se ni oni koji su ih izgovorili. Bistu najčuvenijem Bilećaninu, Opština je podigla ispred administrativnog sjedišta. Zbog budžetske dubioze, dio novca za uređenje puta, moći će planirati za narednu godinu.

- Mi smo ovdje izlazili ljetos, nas sedam-osam, nasipali put, da to nismo uradili, vi ne biste mogli izići, nismo kadri, ne možemo - dodao je Nikola Gaćinović.

Da bi novim generacijama predali istoriju, i uspomenu na ličnost koja je stradala za dostojanstvo nacije, Kačanjci očekuju i pomoć republičkih institucija.