latinica  ћирилица
11/09/2017 |  19:18 ⇒ 12/09/2017 | 12:54 | Autor: RTRS

"RAK bi trebalo da štiti javne servise, a ne samo da ih sankcioniše" (VIDEO)

Regulatorna agencija za komunikacije BiH trebalo bi da zaštiti tržište, i da štiti i javne servise, i komercijalne medije, a ne samo da sankcioniše - izjavio je za RTRS generalni direktor Federalne televizije DŽemal Šabić. Ističe i da je proces digitalizacije, nakon prve faze stao, i da zbog uskih vidika politike, RAK-a, pa i medija, prijeti opasnost gubitka finansijske dobiti.
RAK BiH - Foto: RTRS
RAK BiHFoto: RTRS

Regulatorna agencija za komunikacije bi više trebalo da se bavi regulisanjem a ne samo sankcionisanjem, stav je prvog čovjeka Јavnog servisa FBiH DŽemala Šabića. Dok se RAK bavi kažnjavanjem na osnovu emitovanog sadržaja, što je, tvrdi Šabić veoma delikatno, i čak zadire u slobodu govora, digitalizacija je stala u prvoj fazi. Smatra da je RAK svojim odlukama trebalo da pomogne taj proces, i da pomogne javnim servisima.

"Zbog toga bi RAK morao na vrijeme da počne da razmišlja. Јavni mediji su trenutno i RTV taksom i tržištem marketinga erodirani već nekoliko godina. Sa ovim što dolazi, što se zove digitalizacija, i što ovdje ide jako sporo, postavlja se pitanje je li ovo projekat koji vuče u prošlost ili budućnost”, zapitao je Šabić.

Šabić ističe da mediji, a pogotovo politika i RAK imaju uzak vidik.

"Mi ćemo izgubiti prostor da taj resurs ustvari načinimo kako bi to trebalo pa i onima koji će od toga, da tako kažem, imati konkretnu finansijsku dobit, bila ona vezana za platformu emitovanja, bila ona vezana za državne resurse ili javne resurse koji će od te platforme načitniti više prihoda u budžet", daodaje Šabić.

S druge strane, Regulatorna agencija svojim odlukama pokušava natjerati RTRS da svoju opremu ustupi bez naknade i kažnjava Јavni servis Srpske zbog odbijanja da priključi televiziju K3 na Multipleks – A. Cjenovnik po kojem bi javni RTV servisi, kao vlasnici digitalne opreme, svoje usluge naplatili komercijalnim televizijama, i koji je usaglašen na Odboru javog RTV sistema, RAK nikada nije odobrio.

"Taj cjenovnik smo usaglasili jednoglasno na Odboru sistema, i nije bilo nimalo lako. Niko nema pravo da kaže emiterima za koliko novca će da iznajmljuju svoju opremu...”, istakao je generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović.

To potvrđuju i u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, iz kojeg je jasno poručeno da, prema odluci Savjeta ministara, Јavni RTV servisi mogu da ustupe svoju opremu, ali uz određenu naknadu.

Milanka Sudžum, šef Odsjeka za komunikacije u Ministarstvu transporta i komunikacija kaže da Savjet ministara nije propisao da je neko obavezan da ustupa opremu, već da su ostavili mogućnost da javni RTV servisi tu opremu daju pod zakup, da je mogu izdavati i tu uslugu naplaćivati.

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH o žalbi RTRS-a, trebalo bi da odluči na sjednici 20. septembra. Upravni odbor Radio Televizije RS podržao je sve aktivnosti, koje preduzima rukovodstvo RTRS-a, da zaštiti imovinu i interese Radio Televizije RS, u vezi sa odlukama RAK-a o ustupanju opreme za digitalno emitovanje trećim stranama, bez naknade. I pravnici su saglasni da bi ustupanje imovine RS trećim licima bez naknade, bilo krivično djelo.