latinica  ћирилица
12/09/2017 |  11:59 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Srebrenica budžetske obaveze realizuje na vrijeme (VIDEO)

U prvih šest mjeseci ove godine, opština Srebrenica realizovala je oko 4,2 od ukupno 11 miliona KM planiranih budžetom za 2017. godinu, što je oko 38 odsto predviđenih sredstava.
Srebrenica - Foto: SRNA
SrebrenicaFoto: SRNA

Istovremeno, odbornici Skupštine opštine Srebrenica odgodili su odluku o usvajanju nacrta rebalansa ovogodišnjeg budžeta, jer, kako je istaknuto, još nije stigla saglasnost resornog ministarstva.

Sve budžetske obaveze realizuju se na vrijeme, dio neizmirenih dugovanja je isplaćen, a dobar dio novca uložen je u kapitalne projekte, poručio je načelnik Mladen Grujičić.

Zahvaljujući sredstvima Srbije, ovogodišnji budžet bogatiji je za četiri miliona maraka. Tim sredstvima realizuje se nakoliko kapitalnih projekata. Istovremeno, važna stavka za srebrenički budžet su i naknade za korištenje ruda i drugih mineralnih sirovina na osnovu čega je ove godine u opštinsku kasu prohodovano oko 1,8 miliona maraka.

Davor Maksimović, načelnik Odjeljenja za finansije opštine Srebrenica, kaže da su Šume Republike Srpske uplatile 620.000 KM.

Srebrenička kasa bila bi još punija kada bi se pokrenula eksploatacija mineralnih izvora banje Guber, ističu iz Odjeljenja za finansije. 

Ministarstvo industrije, energetike i rudarsta pokrenulo je inicijativu za usvajanje novog Programa sanitarne zaštite Guberovih izvora. Za načelnika Grujičića ovaj program biće dobra polazna osnova za daljnje rješavanje pitanja eksploatacije nekadašnjeg bisera jugoslovenskog banjskog turizma.