latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:08 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Rakić: Vrlo brzo biće formirana Zajednica srpskih opština

Srpska lista se neće ponašati ucenjivački niti gurati prst u oko Albancima, ali će biti kamen u cipeli koji će stalno podjećati Prištinu na svoje obeveze, izjavio je danas predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavljujući da će vrlo brzo biti formirana Zajednica srpskih opština.
Goran Rakić - Kosovska Mitrovica (ARHIV) - Foto: SRNA
Goran Rakić - Kosovska Mitrovica (ARHIV)Foto: SRNA

 "Mogu sto odsto da obećam i da garantujem da će Zajednica srpskih opština biti formirana vrlo brzo", rekao je Rakić gostujući na RTS-u govoreći o razlozima učešća Srpske liste u kosovskoj vladi Ramuša Haradinaja.

On je istakao da je formiranje ZSO bio jedan od uslova Srpske liste za ulazak u vladu i da je to i međunarodna obaveza Prištine po Briselskom sporauzmu - da što prije omogući formiranje ZSO.

„Mi nećemo licitirati sa datumima”, dodao je.

Rakić je naglasio da Srpska lista sada ima snagu i da od nje zavisi vlada u Prištini.

Prema njegovim riječima, povjerenje je ono što se najteže vraća, a ono je davno izgubljeno, ali da sada Srpska lista ima snagu da ga povrati.

Poručio je da će Srpska lista biti ispred svod naroda odnosno da neće gurati narod ispred sebe, kao i da će se boriti za bolji život i opstanak srpskog naroda na KiM i povratak raseljenih lica.

Na pitanje da da li će Srpska lista učestvovati u unutrašnjem dijalogu o KiM na koji sada poziva premijer Haradinaj, Rakić ističe da Srbi sa KiM već učestvuju u unutrašnje dijalogu na koji je pozvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da ne zna u kom smjeru će biti dijalog na koji poziva Haradinaj i da će Srpska lista dati svoje prijedloge Vučiću, kao svom predsjedniku.

Rakić kaže da je kosovska vlada izbacila iz svog ekspoza transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova.

„Tu je i važeća Rezolucija UN 1244 koja garantuje da je jedina oružana snaga koja može garantovati bezbjednost Kfor i tako će i ostati”, naveo je on.

Rakić je rekao da je više od 80 odsto Srba u ruralnim predjelima i da su sada dobili novo Ministarstvo poljoprivrede koje će putem subvencija i donacija pomagati otvaranje te ljude i otvaranje radnih mjesta, kako bi živjeli bolje.

Dodao je da i više od 40.000 ljudi na KiM prima direktnu novčanu pomoć od Vlade Srbije.

Komnetarišući kritike opzicije što sarađuju sa Haradinajem, Rakić dodaje da Srpska lista nije imala pravu alternativu odnosno da su mogli da sarađuju sa  Samoopredjeljenjem koje hoće da se ujedini sa Albanijom ili da uopšte ne uđu u kosovsku vladu, a onda ne bi mogli da se bore za srpske intrese na KiM.

Rakić je ponovio da je lako opoziciji da „iz kafića” u Beogradu savjetuju Srpsku listu kako treba da se bori za  djecu na KiM i pozvao ih da dođu sa svojim porodicama da žive na KiM, a posebno južno od Ibra, gdje je mnogo teže - pa će možda i prihvatiti neki od njihovih savjeta.

Izvor: Tanjug, Politika