latinica  ћирилица
12/09/2017 |  15:54 ⇒ 15:59 | Autor: RTRS

Obilježeno 17 godina od osnivanja policije Brčko distrikta

Policija Brčko distrikta danas je svečanom ceremonijom obilježila 17 godina od osnivanja, u prisustvu mnogobrojnih građana, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, te šefova policijskih agencija BiH.
Brčko - obilježavanje godišnjice policije Brčko ditrikta - Foto: SRNA
Brčko - obilježavanje godišnjice policije Brčko ditriktaFoto: SRNA

Šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić rekao je da rezultati ostvareni tokom 17 godina postojanja policije najbolje govore o njenom radu, te istakao da, prema statistici, stopa kriminaliteta od osnivanja opada iz dana u dan.

"Sve uspješno završene akcije koje je policija Brčko distrikta sprovela, kako na na nivou BiH, tako i na regionalnom, najbolje govore o nama", naglasio je Pisić.

Predstavnicima entitetskih i kantonalnih ministarstava, šefovima policijskih agencija i drugim zvanicama koje su prisustvovale današnjoj svečanosti, dodijeljene su zahvalnice za saradnju, a svi oni su u obraćanjima pohvalili rad policije Brčko distrikta.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je saradnja sa Policijom Brčko distrikta izuzetna.

"Rješavali smo mnoge slučajeve zajedno, krađe, razbojništva, nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga, a redovno razmjenjujemo i informacije kada je riječ o prevenciji i borbi protiv terorizma", naglasio je Ćulum.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić istakao je da je Vlada posljednjih godina pružila značajnu podršku radu policije, i nastaviće to da čini, svjesna značaja dobrog funkcionisanja ovog organa, zaslužnog za uspostavljanje reda i mira.

U vezi sa pitanjem preseljenja policije u novoizgrađeni objekat koje je najavljeno za februar prošle godine, Milić je naveo da su u toku pregovori sa UNDP-om, koji je realizator tog projekta, a koji dijelom finansira Evropska komisija, a dijelom Vlada distrikta.

"Na putu smo da riješimo probleme koji su bili prepreka za predaju objekta na upotrebu, te očekujemo da će se to desiti do kraja ove godine", rekao je Milić.

Današnja ceremonija završila je defileom brčanskih policajaca kroz centar grada.

Izvor: SRNA