latinica  ћирилица
12/09/2017 |  21:08 ⇒ 13/09/2017 | 14:21 | Autor: RTRS

Milinović: Vitalni interes RTRS-a je što skorije okončanje procesa digitalizacije (VIDEO)

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović rekao je večeras u emisiji "Potez" Televizije K3 da je vitalni interes RTRS da se proces digitalizacije što prije završi, a da je ustupanje opreme koja je u vlasništvu RTRS-a trećim licima, bez naknade, ravno krivičnom djelu.
Gostovanje generalnog direktora RTRS Draška Milinovića na K3 - Foto: Screenshot
Gostovanje generalnog direktora RTRS Draška Milinovića na K3Foto: Screenshot

Milinović je, govoreći o odluci RAK-a da RTRS opremu u svom vlasništvu, bez naknade, ustupi na korišćenje Televiziji K3, rekao da RTRS nema apsolutno ništa protiv toga da ova televizija emituje digitalni signal i da mu je žao što je došla u ovu situaciju, jer je u pitanju zamjena teza, odnosno parcijalno tumačenje odluka SM BiH od strane RAK-a.

On je naglasio da RTRS nikad nije prekidao saradnju sa Televizijom K3, da naša medijska kuća ima izuzetnu saradnju sa ovom televizijom i da će ona biti nastavljena.

Milinović je rekao da je razlog zašto RTRS do sada nije pustio u multipleks A, Televiziju K3 ili bilo koju drugu televiziju, u tome što ne postoji zakon koji reguliše ovu oblast. Naglasio je da odluke Savjeta ministara nisu zakoni, da BiH nema zakon o digitalnoj radiodifuziji, te da samim tim ne postoji zakonsko uporište za ustupanje opreme bez naknade.

- RTRS nema ništa protiv puštanja digitalnih signala drugih komercijalnih televizija, ali ne možemo da dozvolimo ustupanje digitalne opreme, koja je u našem vlasništvu, bez naknade. Ne možemo da damo nekome pravo na korištenje naše imovine bez naknade - rekao je Milinović.

On je naglasio da, u trenutku kada je oprema data u vlasništvo RTRS-u i BHRT-u, apsolutno nije postojala priča o komercijalnim televizijama, da je oprema data isključivo u vlasništvo emiterima i uknjižena na Radio-televiziju Republike.

- Mi snosimo troškove za održavanje digitalne opreme. Јavni emiteri, u slučaju puštanja komercijalnih televizija u Multipleks A, moraju da im garantuju nesmetano emitovanje signala. Znate li koliko to košta - zapitao je Milinović.

On je rekao da, ioako je odluka kojom se ulazak u Multipleks A omogućava i komercijalnim medijima, obavezala ove medije da plaćaju naknadu javnim servisima, cjenovnik kojom bi ona bila provedena nikada nije donesena. Milinović tvrdi da je Odbor Јavnih medijskih servisa predlagao cjenovnik RAK-u, ali da on nikada nije usvojen, iako je na identičan prijedlog RAK-a, generalni direktor Predrag Kovač stavio potpis.

Direktor RAK-a Predrag Kovač rekao je da nije tačno da ova agencija želi da javni servisi svoju opremu bez naknade ustupe drugima, te da RAK ne donosi cjenovnik o ustupanju opreme i da je u odluci ostavljen prostor za isplaćivanje naknade.

On je rekao da Televizija K3 može svoja prava da traži putem suda, ali da će RAK nastojati da odluka bude sprovedena.

- Ukoliko želimo da riješimo ovaj problem, RTRS treba da postupi po odluci, ako ne onda K3 prava može tražiti putem sudova - rekao je Kovač.

On je rekao da proces digitalizacije u BiH neće biti završen u narednih 20 godina.

Podsjećamo, RAK je od naše medijske kuće tražio da opremu u svom vlasništvu, bez naknade, ustupi na korišćenje trećim licima. Zbog njenog nepoštovanja, izrekli su drakonsku kaznu od 45.000 KM RTRS-u i 15.000 KM generalnom direktoru, kao odgovornom licu.

Konkretno, prema odluci RAK-a, opremu na predajniku Kozara trebalo je da ustupimo prnjavorskoj Televiziji K3, bez naknade. Istovremeno, našu medijsku kuću, samo održavanje opreme za prenos i emitovanje digitalnog programa, mjesečno košta 170.000 KM.

Milinović je rekao da je Radio-televizija Republike Srpske uložila žalbu Savjetu RAK-a kao drugostepenom organu, koji bi trebalo da zasjeda 20. septembra, te da će se RTRS tada oglasiti o daljim postupcima.