latinica  ћирилица
14/09/2017 |  08:40 ⇒ 11:42 | Autor: RTRS

Zbog Piranskog zaliva Hrvatska i Slovenija na rubu oružanog sukoba?!

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je sve šefove parlamentarnih stranaka danas na sastanak povodom zaoštrenih odnosa između Slovenije i Hrvatske zbog otvorenog graničnog spora na moru i kopnu u Piranskom zalivu.
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba) -
Piranski zaliv (Foto: dnevnik.ba)

Ministar spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić kaže da premijer želi upoznati čelnike parlamentarnih stranaka o trenutnom stanju odnosa sa Slovenijom.

- Trenutno razgovaramo, otvorili smo dijalog. I dalje smo na različitim pozicijama kad je riječ o otvorenom graničnom pitanju - rekla je Burićeva, i dodala, da Hrvatska ne priznaje odluku, ali da se mora postigći dogovor o implementaciji.

- Da se radi jednostrano bilo bi neprimjereno i suprotno povelji UN - istakla je ona, i dodala da će Hrvatska braniti svoje interese "onako kako bude potrebno".

Iz SDP-a su pohvalili premijerov poziv svim strankama na sastanak, prenose hrvatski mediji.

- Nakon konsenzusa koji smo postigli o izlasku iz arbitraže zbog kompromitovanja arbitražnog postupka, sada treba, prema mom mišljenju, jedan novi konsenzus oko jedne platforme za pregovore sa Slovenijom. I taj konsenzus treba postići između parlamentarnih stranaka - kaže Јoško Klisović iz SDP-a.

I u Sloveniji sastanak

Za danas je zakazana i vanredna sjednica parlamentarnog Odbora za odbranu Slovenije o "spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici sa Hrvatskom", koja je sazvana na zahtjev najveće opozicione Slovenske demokratske stranke (SDS).

Premijer Miro Cerar je posljednjih dana u više navrata pozivao da se sjednica otkaže jer je tema "potpuno neprimjerena". Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju pogrešni signali o sporu s Hrvatskom, jer Ljubljana namjerava da odluku primijeni na miran način. I šef diplomatije Karl Erjavec ocijenio je sazivanje sjednice nepotrebnim.

U slovenačkim medijima pojavila su se nagađanja da je Cerar oštro reagovao, tek nakon što je informaciju o tome prenijela njemačka DPA, uz komentar kako bi zbog Piranskog zaliva između Hrvatske i Slovenije moglo doći do napetosti i sukoba.

Izvor: Agencije