latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:01 ⇒ 13:08 | Autor: RTRS

Francuska- Čak 20 hiljada mogućih terorista!

Istraživanja pokazuju da su se islamisti infiltrirani u sve pore francuskog društva, zbog čega je 20.000 osoba označeno kao potencijalno opasno.

Najnoviji podaci pokazuju da u Francuskoj ima ukupno čak 20.000 osoba sa dosijeom "S", koje su ubilježene u policijsku kartoteku kao potencijalno opasne zbog islamske radikalizacije. Neki od onih kojih su izvršili terorističke napade na tlu ove zemlje već su bili na ovoj listi.

 U Francuskoj je od početka godine spriječeno 12 terorističkih zavjera, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom. Među slučajevima koji nisu objavljeni je i planirani napad, spriječen u maju, na jednu školu za pilote u gradu Salon de Provans. U januaru je osujećen napad na "kasarnu, policijsku stanicu ili supermarket sa uzimanjem talaca", naveo je Kolom.

Vlasti pokušavaju da uđu u trag onima koji rade na bezbjednosno osjetljivim mjestima kao što su vojska, policija, zatvorske službe ili aerodromi.

Među 125.000 žandarma primijećeno je desetak prijavljenih slučajeva radikalizacije. Ima i žena koje su se sa svojm muževima spremale da odu u Siriju, zbog čega su udaljene iz službe. Od 27.000 zatvorskih čuvara, njih tridesetak takođe je sumnjivo, između ostalog, i zbog toga što se iz vjerskih razloga odbijaju da rukuju sa svojim koleginicama.

Aerodromi su, takođe, veoma ranjiva mjesta, jer su posljednjih godina zabilježene desetine slučajeva među 85.000 zaposlenih kojima je zabranjen pristup osjetljivim zonama, zbog islamske radikalizacije. Neki su dobili i otkaz. Četrdesetak slučajeva je primijećeno i u gradskom saobraćajnom preduzeću koje ima 45.000 zaposlenih.

Prošle godine je suspendovano desetak nastavnika i učitelja iz istih razloga, od ukupno 800.000 zaposlenih, dok je u školama zvanično bilo registrovano oko 600 slučajeva među đacima. Sumnjiva lica primijećena su i u sektoru nuklearnih elektrana!

Prilikom zapošljavanja, budući policajci, žandarmi, vojnici i svi koji rade na osejtljivim mjestima podliježu kontroli, ali ministar Kolom poručuje da sada želi da se njihovo ponašanje prati tokom čitave karijere. To je ušlo u novi prijedlog antiterorističkog zakona o kome trenutno raspravljaju francuski poslanici.

Izvor: Agencije