latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:47 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

Promovisan treći broj časopisa "Topola"

Treći broj časopisa "Topola", koji izdaje Јavna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina", promovisan je na 22. Međunarodnom sajmu knjiga "Banjaluka 2017".
Banjaluka: Sajam knjige - časopis Topola - Foto: SRNA
Banjaluka: Sajam knjige - časopis TopolaFoto: SRNA

Na promociji su o časopisu govorili direktor ЈU "Spomen-područje Donja Gradina" i urednik Tanja Tuleković, recenzent Željko Vujadinović i član redakcije Vladan Vukliš.

"Stručni časopis `Topola` pokrenuli smo 2015. godine sa ciljem objavljivanja dokumenata, sjećanja i studija o Drugom svjetskom ratu. Na taj način prezentujemo naučni materijal koji nepobitno dokazuje da je za vrijeme NDH izvršen zločin genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima", izjavila je Tulekovićeva.

Ona je dodala da časopis okuplja kvalitetan tim priređivača i stručnjaka i sadrži osam studija o ratu i genocidu.

Vujadinović izjavio je da je u dosadašnja tri broja časopis "Topola" uspostavio već prepoznatljivu unutrašnju arhitektoniku.

"Prilozi u časopisu usmjereni su uglavnom na tumačenje pojava i procesa iz Drugog svjetskog rata, i onih globalnih, a i onih koji se odnose na mikroistoriju. Časopis je otvoren i mladim istraživačima, a veliki dah ozbiljnosti dali su mu i kritički prilozi provjerenih naučnika", naglasio je Vujadinović.

Vukliš je rekao da je u trećem izdanju najvažnija sekcija časopisa rezervisana za studije o ratu i genocidu u okupiranoj Јugoslaviji.

"Autori u njima dotiču važne teme iz perioda 30-ih i 40-ih godina dvadesetog vijeka. Čitaoci se mogu upoznati sa radovima koji predstavljaju istraživanja o aktivnostima Diane Budisavljević, obradu teme hanibalizma u logoru Јasenovac, kliometrijsku studiju o Romima u popisima stanovništva prije i poslije rata i obradu pitanja zločina i kazne za stožernika Viktora Gutića", naveo je Vukliš.

On je dodao da časopis sadrži i analizu tzv. mirogojske dokumentacije koja se odnosi na stradanje kozaračke djece, dvije lokalnoistorijske studije o stradanju stanovništva potkozarskih sela, te mikrostudiju o Lavoslavu Koričanu koja se kritički osvrće na tendencije ka konačnim popisima žrtava Drugog svjetskog rata.

"Sekcija namijenjena za objavljivanje istorijskih izvora, u ovom broju donosi jednu porodično zabilježenu oralnu istoriju koja govori o stradanju kozaračkog kraja tokom rata. U završnici, časopis zaključuje izvještaj sa obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u koncentracionom logoru Јasenovac u Spomen-području Donja Gradina", rekao je Vukliš.

Treći broj časopisa "Topola" štampan je u tiražu od 300 primjeraka, a biće uskoro promovisan i u Beogradu.

Izvor: SRNA