latinica  ћирилица
14/09/2017 |  14:08 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

Sahranjen Ljubiša Samardžić

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić kremiran je danas na Novom groblju u Beogradu. Kremaciji Samardžića, koji je umro nakon teške bolesti u 81. godini u Beogradu, 8. septembra, prisustvovali su članovi porodice, prijatelji i poštovaoci.
Ljubiša Samardžić - Foto: RTRS
Ljubiša SamardžićFoto: RTRS

Samardžić je sahranjen uz pjesmu "A sad adio", iz serije "Vruć vetar" koju je pjevao u toj seriji. Ljubiša Samardžić rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju, u porodici rudara. Studirao je pravo, ali je kasnije završio Akademiju dramske umetnosti u Beogradu u klasi Bojana Stupice.

Ostvario je više od stotinu filmskih uloga od kojih se izdvajaju one u filmovima Valter brani Sarajevo, Bitka na Neretvi, Sutjeska... 1967. godine dobio je glavnu glumačku nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu za ulogu u filmu Јutro. Od 1973. do 1988. dobio je šest Zlatnih arena na Pulskom filmskom festivalu za glumačka ostvarenja.

Od 2000. godine bavio se filmskom režijom te je režirao sedam dugometražnih filmova i dvije televizijske serije. Njegov prvi dugometražni film Nebeska udica prikazan je u službenom programu Berlinskog filmskog festivala. Prije tri godine je otvoren trajni legat Ljubiše Samardžića u Јugoslovenskoj kinoteci.

Izvor. Nezavisne novine