latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:10 ⇒ 16:31 | Autor: RTRS

Skidanje krsta cara Dušana sa Sat-kule u Podgorici, udar na pravoslavno biće

Crnogorska opoziciona Nova srpska demokratija saopštila je da skidanje krsta cara Dušana sa Sat-kule u Podgorici predstavlja "udar na pravoslavno biće", te da je ova akcija inicirana da bi se izazivale nove podjele u Crnoj Gori.
Podgorica: Sahat kula - Foto: ilustracija
Podgorica: Sahat kulaFoto: ilustracija

Predsjednik podgoričkog odbora stranke Radoš Zečević rekao je da je krst cara Dušana, koji je postavljen na Sat-kuli u Podgorici nakon oslobođenja od viševjekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom, bio znak da je rodni grad njegovog pretka Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjić, postao zajednički simbol svih Podgoričana.

"Današnju akciju skidanja krsta inicirali su Demokratska partija socijalista i Agencija za nacionalnu bezbjednost, kao i jedna islamska obavještajna služba, kako bi se na ovom pitanju u pravoslavnom biću pravile nove podjele na one koji su za krst i one koji su protiv", naveo je Zečević.

On je naveo da je krst cara Dušana na Sat-kuli jedan od najznačajnijih simbola Podgorice, koji nije dijelio građane sve do momenta dok vladajuća koalicija i jedna inostrana bezbjednosna služba nisu odlučili da ga uklone.

"Vrijeme je da se kaže - dosta je ovakve antipravoslavne i antihrišćanske rekonstrukcije", poručio je Zečević i podsjetio da u Podgorici pojedine ulice i trgovi nose imena nekadašnjih turskih oficira, koji su bili na čelu okupatorske otomanske vlasti, što ne smeta vlasti.

Izvor: Srna