latinica  ћирилица
14/09/2017 |  19:43 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Most na Savi kod Gradiške kolateralna šteta? (VIDEO)

Rasprava o Pelješkom mostu, u drugi plan gurnula je, za Republiku Srpsku, jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata-most preko Save kod Gradiške.
Most na Savi - Foto: ilustracija
Most na SaviFoto: ilustracija

Može li Republika Srpska postati "kolateralna šteta" zbog loših politika dijela bošnjačkih političara? Hoće li na početak izgradnje mosta kod Gradiške čekati još šest godina ili će i ovo pitanje rješavati Milorad Dodik i Andrej Plenković?

"Pečat" otkriva i gdje će sastanak biti održan...

U bilateralnom smislu za Hrvatsku važnije zemlje od Bosne i Hercegovine nema! Ovu rečenicu ponovio je tokom julske posjete Sarajevu i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Nakon ove izjave dobrosusjedski odnosi već su bili opterećeni, a Pelješki most goruća je tema posljednjih sedmica i nema naznaka de će na ovo pitanje uskoro biti stavljena tačka. Dok se SDA i HDZ svakodnevno sukobljavaju zbog izgradnje mosta na Pelješcu-onaj preko Save kod Gradiške, bar u javnosti, niko ne pominje.

Umjesto mosta-korov i nepristupačan teren koji vodi do nasipa uz Savu. Dalje ne možete. Nasip je brana između dvije države, jer Hrvatska godinama opstruiše izgradnju, a novac iz evropskih fondova koristi za vlastite infrastrukturne projekte.

Do pomaka je došlo na zajedničkom sastanku, prošle jeseni, u Zagrebu kada su Evropljani otvoreno rekli Hrvatima da prestanu s opstukcijom, jer su novac za most preko Save kod Gradiške dobili iz njihovih fondova. No, Hrvati sada traže dodatna sredstva za izgradnju pristupnog puta od mosta do Okučana.

Tokom septembra trebalo bi da bude održan još jedan zajednički sastanak,što nam je potvrđeno i u resornim ministarstvima Republike Srpske i Savjeta ministara.

Kada će početi zajednička gradnja mosta odgovor smo, još prije mjesec dana, tražili i od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Umjesto odgovora iz Zagreba-riječi ohrabrenja dolaze od hrvatskog konzula u Banja Luci koji uvjerava da je most kod Gradiške jedan od četiri prioriteta vlasti u Banskim dvorima na Markovom trgu.

Prvi, u vodi postavljeni stubovi, trebalo bi da se počnu nizati već od narednog ljeta. Ipak, postoji bojazan da most preko Save ne posluži za potkusurivanje, zbog Pelješkog mosta, koji je problem samo jedne (Bakirove stranke), a ne Bosne i Hercegovine.

Nažalost, sve je u rukama politike. Ne čekajući konačan dogovor-Uprava za indirektno oprezivanje uvelko je počela izgradnju stambenih objekata na novom, budućem graničnom prelazu, tik uz nepostojeći most. Investicija je vrijedna 23 miliona maraka, i biće to najveći granični prelaz u BiH.

Izgradnja najmodernijeg graničnog prelaza sa 12 objekata-trebalo bi da bude okončana do kraja juna naredne godine. To će, ne smo građanima Gradiške, već i vozačima i putnicima, mnogo značiti.

Za građane Gradiške i lokalnu vlast-most je više od građevine. To su vrata Republike Srpske i BiH. Najavljuju da će sa izgradnjom mosta rasti i privredna zona. Biće to veliki projekat koji ne mogu realizovati bez podrške Vlade Srpske.

Očekivanja su velika. Most kod Gradiške ne znači samo bolju budućnost za taj kraj, već i nadu da odlazak u Evropsku uniju neće biti iskučivo u jednom smjeru!

Opširnije pogledajte u prilogu: