X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
16/09/2017 |  08:45 ⇒ 08:47 | Izvor: RTRS

Kuprijanov nagrađen u Banjaluci

Poznatom ruskom piscu Vjačeslavu Kuprijanovu sinoć je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci dodijeljena nagrada Drugih međunarodnih književnih susreta - Banjaluka 2017 za cjelokupno književno djelo.
Kuprijanov nagrađen u Banjaluci - Foto: SRNA
Kuprijanov nagrađen u BanjaluciFoto: SRNA

Obraćajući se prisutnima, Kuprijanov je rekao da je ova nagrada za njega lijepo iznenađenje, jer dolazi sa srpskih prostora.

On je naveo da ga Srbi previše vole, zbog čega ima obavezu da na tu ljubav odgovori svojim književnim djelom.

- Postoje mnogi ljudi sa ovih prostora koje sam upoznao i koji su odigrali bitnu ulogu u mom stvaralaštvu. Među njima su pjesnici Vasko Popa i Miodrag Pavlović, pa je ovo nagrada i za beogradsku školu poezije - rekao je Kuprijanov, koji je nedavno svečano otvorio 22. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci.

Predsjednik žirija Ranko Pavlović rekao je da nagrada ide u prave ruke, jer je, kako je naveo, Kuprijanov jedan od najznačajnijih pjesnika današnjice.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević poklonio je Kuprijanovu člansku knjižicu Udruženja.

Druge međunarodne književne susrete, na kojima su se publici predstavili pjesnici iz Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Litvanije, Engleske, Slovačke, Njemačke i Republike Srpske, organizuje Udruženje književnika Srpske uz pomoć "Glasa Srpske" i Gradske uprave Banjaluka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Međunarodni književni susreti održali su se u okviru "22. Međunarodnog sajma knjige - Banjaluka 2017", koji je okupio brojne posjetioce i oko 100 izdavača iz zemlje i regiona.

Vjačeslav Kuprijanov piše poeziju, romane i eseje. Dobitnik je nagrade "Branko Radičević" i jedan je od najprevođenijih ruskih pisaca. Rođen 1939. godine u Novosibirsku. Studirao je na Višoj vojno-pomorskoj školi za inženjere oružja u Lenjingradu. Završio je Moskovski institut inostranih jezika, prevodilački fakultet, odsjek za automatsko prevođenje i matematičku lingvistiku.

Član je Saveza pisaca Rusije, Udruženja književnika Srbije i ruskog PEN-centra, a objavio je i mnoštvo zbirki pjesama, među kojima su "U prvom licu", "Život teče", "Domaći zadaci" i "Eho".

Dodjeli nagrade Kuprijanovu prisustvovale su brojne zvanice iz kulturnog, javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

Izvor: SRNA