latinica  ћирилица
22/09/2017 |  13:00 | Autor: RTRS

Istrage protiv sudija, Tužilaštvo traži kaznu zatvora

Podnesen je optužni prijedlog protiv Gojka Lazareva, predsjednika Višeg suda u Šapcu, Dragana Cvetinovića, predsjednika Osnovnog suda u Loznici, Olivere Lazarević, sudije Osnovnog suda u Loznici i Dragana Radivojevića iz Loznice i Dušana Dozeta iz Pančeva.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

Okrivljene sudije se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja. Tužilaštvo traži da se osude na bezuslovne kazne zatvora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužni predlog Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštava da su Gojko Lazarev, Dragan Cvetinović i Olivera Lazarević osumnjičeni za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Okrivljenom Draganu Radivojeviću se na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, kao i Dušanu Dozetu.

"Okrivljeni Gojko Lazarev se tereti da je kao predsjednik Višeg suda u Šapcu zloupotrebio službeni položaj na taj način što je omogućio usvajanje vanrednog pravnog lijeka, zahtjeva za ponavljanje krivičnog postupka iako za to nije bilo osnova i na taj način omogućio da Dušan Dozet izbegne stupanje na izvršavanje kazne zatvora u trajanju od sedam mjeseci na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda Šapcu 2014. godine", navedeno je u saopštenju.

Ističe se da su na izvršenje navedenog krivičnog djela okrivljenog Lazareva podstrekavali Dragan Cvetinović, predsjednik Osnovnog suda u Loznici i okrivljeni Dragan Radivojević i Dušan Dozet, a u izvršenju istog mu je pomogla okrivljena Olivera Lazarević, sudija Osnovnog suda u Loznici.

"Takođe, okrivljeni Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsjednici sudova koji su odlučivali o zahtjevima za odlaganje kazne zatvora osuđenim licima, iste neosnovano usvajali i time omogućili da osuđena lica odlažu po nekoliko godina stupanje na izvršavanje zatvorske kazne kako bi ista zastarjela", navelo je Tužilaštvo u saopštenju.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se nakon održanog glavnog pretresa i izvođenja predloženih dokaza svi okrivljeni osude na bezuslovne kazne zatvora.

Izvor: RTS