latinica  ћирилица
24/09/2017 |  09:22 ⇒ 09:34 | Autor: RTRS

Јevtić: Više nema izgovora za ZSO

Potpredsjednik kosovske vlade i ministar za povratak i zajednice Dalibor Јevtić kaže da više ne smije da bude izgovora i da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana.
Dalibor Јevtić (Foto: nspm.rs) -
Dalibor Јevtić (Foto: nspm.rs)

On je naglasio da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana onako kako je dogovoreno u Briselu

Neosporono je da će ZSO biti formirana i insistiraćemo da to ne bude 2021, kako piše u vladinom programu, nego već u toku naredne godine, rekao je Јevtić.

Prvi korak je već učinjen, navodi Јevtić, jer se ovo pitanje nalazi u programu vlade, u koji je uvršten još jedan važan problem, a to je povratak, ali i opstanak Srba na Kosmetu.

Upitan kako komentariše to što je Srpska lista u ušla u vladu Ramuša Haradinaja, on kaže je to učinjeno zbog života ljudi, ne zbog politike, da je to bila njihova odluka i da su za nju na izborima dobili podršku 90 odsto Srba na Komsetu.

Dodaje da su dio vlade da bi bili na mejstima na kojima se rješavaju pitanja o životima i budućnosti Srba na Kosmetu.

Naveo je da je razgovarao sa Haradinajem i da je sa njim posjetio TE Obilić gdje je od 5.000 radnika samo osmoro Srba.

- Haradinaj je zahtijevao od rukovodstva Termoelektrane da se napravi plan zapošljavanja Srba, navodeći da ih je neprihvatljivo malo, to je primjer onoga na čemu ćemo raditi, jer su ekonomija i zaposlenje danas jedan od osnovnih problema Srba na Kosmetu" - objasnio je Јevtić.

Navodi da razgovaraju i o drugim temama i može reći da je krajnji cilj mir, pomirenje među narodima na Kosvu kao preduslov normalnog života. Takođe, pitanja na kojima žele da rade zajedno sa Albancima su i povratak većeg broja raseljenih, privatizacija preduzeća i društvene imovine u srpskim sredinama, uzurpirana imovina, bezbjednost i sigurnost, razvoj ekonomije, poljoprivrede...

Povodom tajnih optužnica sa kojima se suočavaju Srbi koji se vrate, ističe da je to neprihvatljivo, te da je o tom problemu razgovarao sa svima, ambasadorima i koalicionim partnerima u vladi i i da se s tim mora prestati.

Povodom tzv. vojske Kosova, kaže da je stav Srpske liste dobro poznat, jer je bez njihovih glasova to je nemoguće u ovom trenutku, osim ako se krene u proces izmjene samog zakona za šta im nisu potrebni glasovi srpskih poslanika. Međutim i međunarodna zajednica je jasna i u saglasnosti sa Srpskom listom, istakao je Јevtić.

On očekuje apsolutnu pobjedu SL u svim sredinama na lokalnim izborima na KiM zakazanim za 22. oktobar.

- Srpska lista uživa veliko povjerenje građana na Kosovu i podršku zvaničnog Beograda, što jasno govori da vodimo ispravnu politiku - smatra Јevtić.

Izvor: Politika