latinica  ћирилица
24/09/2017 |  19:46 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Rusija najznačajniji investitor - u Srpsku uložila više od pola milijarde KM (VIDEO)

Institucije Srpske svjesne su značaja ulaganja Ruske Federacije, koja je na naše prostore investirala više od pola milijarde maraka. Najznačajaniji je doprinos Zarubežnjefta, koji je u razvoj naftne industrije, od 2007, uložio 300 miliona maraka.
RiTE Ugljevik - Foto: RTRS
RiTE UgljevikFoto: RTRS

Period od 2005. do 2007. bio je najteži za naftnu industriju Srpske. Rafineraija nafte Brod bila je gotovo potpuno urušena. Rafinerija u Modiči proizvodila je minimalne količine ulja, a benzisnke pumpe Petrola bile potpuno zastarjele. Nakon dolaska Zarubežnjefta, počinju milionska ulaganja. Samo godinu kasnije, Rafinerija u Brodu počinje s radom i prerađuje milion tona godišnje. Rafinerija u Modriči postaje treći najveći prizvođač baznih ulja u Evropi.

Predsjednik Milorad Dodik odlikovao je "Zarubežnjeft" za posebne zasluge u poslijeratnom razvoju Srpske, doprinosu u širenju privrednih i učvršćivanju prijateljskih veza s Rusijom. Značajan je doprinos ruskih ulaganja i zapošljavanju, i budžetu. Kompanija Nestro, s više od dvije hiljade zaposlenih, republičkom budžetu godišnje doprinosi oko 25 odsto.

Na energetskom samitu koji će biti održan u Moskvi od 3. do 6. oktobra ove godine, Republika Srpska će nastojati da predstavi svoje potencijale i privuče neke nove kompanije koje su spremne da investiraju u Srpsku.

Izgradnja termoelektrane Ugljevik smatra se najvećim ruskim projektom na ovim prostorima. Samo prošle godine Srpska je u Rusiju izvezla robu, vrijednu 28 miliona maraka, što je za 16,3 odsto više nego godinu ranije.