latinica  ћирилица
25/09/2017 |  10:26 | Autor: RTRS

Poginula 84 civila u udarima pod američkom komandom

U udarima koalicije koju predvode SAD nedaleko od uporišta islamista u sirijskom gradu Raka poginula su najmanje 84 civila, među kojima su desetine djece, saopštila je danas organizacija "Hjumen rajts voč".
Borbe u provinciji Raka - Foto: AP
Borbe u provinciji RakaFoto: AP

Grupa za zaštitu ljudskih prava navodi da su napadi izvršeni na dvije lokacije: školu u kojoj borave raseljene porodice i pijacu sa pekarom u mjestu Tabka.

U izvještaju se navodi da su očevici potvrdili da je na tim mjestima bilo boraca "Islamske države", ali da je bilo prisutno i mnogo civila.

"U ovim napadima poginule su desetine civila, uključujući djecu, koji su se skloniili u školu ili su čekali u redu da kupe hljeb", rekao je zamjenik direktora HRW za vanredne situacije Ole Solvang.

On je dodao da je trebalo preduzeti dugotrajne i temeljene obavještajne aktivnosti ukoliko koalicione snage nisu znale da na tim mjestima ima civila i da su, u ovom slučaju, te aktivnosti bile nedovoljne.

HRW navodi da je prvi napad izvršen 20. marta i da je u njemu ubijeno najmanje 40 ljudi, uključujući 16 djece, u školi Badija u Mansurahu. Drugi napad izvršen je 22. marta, a tada su poginule najmanje 44 osobe, među kojima je bilo 14 dece, na pijaci i u pekari u naselju Tabka.

Izvor: SRNA