latinica  ћирилица
25/09/2017 |  11:18 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

"Raditi na stvaranju zajedničkog srpskog prostora"

Analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković je, povodom 11 godina od obnovljenog Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima Republike Srpske i Srbije, ocijenio da bi ove dvije republike morale da rade na stvaranju zajedničkog srpskog prosvjetnog, kulturnog i svakog drugog prostora kao da su jedna država.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Anđelković je istakao da Banjaluka i Beograd, a pogotovo Beograd, koji nekada pokazuje jednu vrstu malodušnosti, moraju nastupiti mnogo energičnije u zaštiti srpskih nacionalnih interesa i uspostavljanju pune saradnje - od ekonomije do politike, stvaranju zajedničkog srpskog prosvjetnog i kulturnog prostora.

"Ali, isto tako, nemamo razloga da se ustručavamo da kažemo da je naša želja da u budućnosti živimo u istoj državi", naveo je Anđelković.

On je ocijenio da Srbija i Republika Srpska moraju da rade na stvaranju jedinstvenog svesrpskog medijskog prostora, što znači zajedničke emisije poput "Dnevnika".

"Potrebno je da se mnogo ozbiljnije povezuju kulturne institucije, kao da smo jedna država. Da mnogo intenzivnije radimo u oblasti prosvjete", istakao je Anđelković.

Kada je riječ o politici, Anđelković kaže da je potrebno formirati i određena koordinaciona tijela, kako bi se, od policije do raznih drugih službi, radilo zajednički mnogo efikasnije.

On je ocijenio da je saradnja Srpske i Srbije nešto intenzivnija u ekonomskoj sferi, kao i u političkoj kada je riječ o odnosu dvije vlade, ali ni približno onakva kakva bi trebalo da bude.

"Јer, kada god mi, Srbi, želimo da iskoristimo ono što nam pripada prema Sporazumu, odmah se nađu razni faktori na Zapadu, u EU, SAD, u Sarajevu, koji počinju da nas optužuju za velikodržavne ambicije", rekao je Anđelković.

On je naveo da oni koji su stajali iza dejtonskog mira i, poslije toga, iza Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, kao da su imali u vidu jednu vrstu prevare - da Srbi postepeno prihvate centralizaciju BiH, što podrazumijeva i jako slabljenje Republike Srpske.

"Tako da, sve ono na šta imamo pravo i šta radimo, odmah nailazi na osudu sa strane. Otuda, mi kao da se ustručavamo da na tome insistiramo, što je pogrešno", rekao je Anđelković.

Bivši predsjednici Republike Srpske Dragan Čavić i Srbije Boris Tadić, kao i tadašnji premijeri Srpske Milorad Dodik i Srbije Vojislav Koštunica su 26. septembra 2006. godine u Banskom dvoru, u Banjaluci, potpisali obnovljeni Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Srbije.

Danom stupanja na snagu ovog sporazuma prestao je da važi Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Savezne Republike Јugoslavije /SRЈ/ koji je potpisan 5. marta 2001. godine u Banjaluci.

Nakon razdruživanja Savezne Republike Јugoslavije, odnosno obnove nezavisnosti Srbije, Republika Srpska i Srbija su u novim okolnostima pristupile obnovi Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

Izvor: SRNA