latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:17 | Autor: RTRS

Šikman: ICMP treba da ustupi entitetima bazu podataka sa DNK profilima

Tražićemo od srpskog člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH da ne podrži nijednu odluku koja nije u interesu porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske, ističe član Privremenog upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Petar Šikman.
Petar Šikman - Foto: SRNA
Petar ŠikmanFoto: SRNA

Član Privremenog upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Petar Šikman smatra da bi trebalo da Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/, u slučaju povlačenja iz uloge suosnivača u ovoj instituciji, entitetima ustupi bazu podataka sa DNK profilima.

To bi bilo učinjeno zbog potrebe identifikovanja i ubrzanja procesa traženja nestalih u BiH.

"Republika Srpska bi u tom slučaju sa domaćim kadrovima mogla da završi identifikaciju 650 posmrtnih ostataka Srba koji se godinama nalaze u tri spomen-kosturnice Republike Srpske", ističe Šikman u intervjuu za Srnu.

Šikman je rekao da će insistirati od ICMP-a da entitetima ustupi bazu podataka sa DNK profilima, bez obzira na to da li će se oni povući ili ne iz uloge suosnivača Instituta za nestala lica BiH.

Govoreći o prioritetima u radu novoizabranog Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, Šikman poručuje da će od Kolegijuma zahtijevati da to bude uspostavljanje centralne evidencije nestalih u BiH, rad na identifikovanju i traženju nestalih.

Šikman napominje da se sve odluke u Kolegijumu direktora Instituta za nestala lica BiH donose konsenzusom, zbog čega će insistirati na potpunoj ravnopravnosti srpskog sa bošnjačkim i hrvatskim članovima Kolegijuma.

"Tražićemo od srpskog člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH da ne podrži nijednu odluku koja nije u interesu porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske", kaže Šikman.

On vjeruje da će se izborom novog Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH pokrenuti proces traženja nestalih Srba u BiH, koji je godinama u zastoju.

"Mislim da proces traženja nestalih Srba u BiH ne zavisi od Amora Mašovića, već prevashodno od srpskih predstavnika u Institutu za nestala lica BiH, koji ne bi trebalo samo da `sliježu ramenima` i time daju alibi Mašoviću da radi samo u interesu bošnjačkih žrtava", navodi Šikman.

Ukoliko ne uspije ništa postići da se promijeni u radu Instituta za nestala lica BiH i ubrza proces traženja nestalih Srba, Šikman je spreman u svakom trenutku da se povuče sa ove pozicije.

"Mene je postavio Savjet ministara BiH da radim u privremenom Upravnom odboru Instituta i uvjeren sam da ću opravdati njihovo povjerenje i zastupati srpske interese", navodi Šikman.

Ukoliko srpski predstavnici ne mogu postići rezultate u radu Instituta za nestala lica BiH, smatra on, onda nema potrebe da troše vrijeme i novac i treba da se povuku iz te institucije.

Privremeni Upravni odbor Instituta danas bi trebalo da održi prvi sastanak sa novoizabranim Kolegijumom direktora Instituta, na kojem će im biti dati zadaci koje moraju obaviti.

"Tražićemo od njih da ispune zadatke, ako ne mogu i ne žele raditi neka odmah podnesu ostavku", ističe Šikman za Srnu.

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH izabrao je prošle sedmice u Sarajevu novi Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH, u koji su imenovani Amor Mašović, Marko Јurišić i Nikola Perišić.

Izvor: Srna