latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:36 | Autor: RTRS

"Institucije BiH isključivi kočničari evropskog puta"

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je danas Srni da su institucije BiH isključivi kočničari evropskog puta zemlje.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

Reagujući na izlaganje ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka na Međunarodnoj konferenciji evropskih regiona i gradova u Salcburgu, u kojem je za sve zastoje BiH na evropskom putu optužio Republiku Srpsku i njene institucije, Klokić je rekao da je riječ o, u najmanju ruku, sramotnoj izjavi.

"Riječ je i o još jednom od mnogih primjera zloupotrebe svake prilike od predstavnika takozvanog Saveza za promjene da blate i obračunavaju se sa Republikom Srpskom i njenim institucijama", smatra Klokić.

On je istakao da je posebno upečatljivo da se Crnadak nije ni potrudio da odgovara na pitanja koja mu je postavila voditeljka panela, već se odmah patološki obrušio na Republiku Srpsku.

"Umjesto konstantnih napada i neosnovanih optužbi na račun Republike Srpske, bolje bi bilo da je priznao da su institucije BiH isključivi kočničari evropskog puta BiH", dodao je Klokić.

Prema njegovim riječima, za razliku od Crnatku mrskih institucija Republike Srpske, oni koji vrše vlast u zajedničkim institucijama nisu ispunili obaveze iz Reformske agende.

Klokić je naglasio da su na nivou BiH propustili i da iskoordinišu elementarnu stvar, kao što je pristupanje BiH Transportnoj zajednici, zbog čega su u Trstu bili oštro kritikovani od evropskih zvaničnika.

"Čak ih je i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han u pismu upućenom predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću jasno upozorio da je, uz pristupanje Transportnoj zajednici, za dalje kretanje BiH i realizaciju infrastrukturnih projekata od suštinskog značaja usvajanje izmijenjenog Zakona o akcizama, čemu su se Crnadak i njegove kolege oštro protivili, sprečavajući na sve moguće načine da novac stigne u Republiku Srpsku", rekao je Klokić.

Kada je riječ o odgovoru na Upitnik Evropske komisije, kaže Klokić, ministar Crnadak je morao istaći da su institucije Republike Srpske svoj dio posla davno odradile, ali da Savjet ministara više od godinu dana nije u stanju da riješi pitanje prevoda objedinjenih odgovora koji će biti poslati Evropskoj komisiji.

"Puna su im usta evropskog puta, a nisu bili u stanju da stvore osnovne tehničke pretpostavke za ispunjenje obaveza, što su morali učiniti", rekao je Klokić.

On je napomenuo da je Crnadak mogao bar jednom riječju osvrnuti se na haos koji postoji u zajedničkim institucijama i na činjenicu da Savjet ministara nema parlamentarnu većinu, za razliku od institucija Srpske koje su u potpunosti stabilne, bez obzira na pokušaje takozvanog Saveza za promjene da haos iz Sarajeva prenese u Banjaluku.

"Nema sumnje da će građani Srpske ovakvo izdajničko djelovanje prepoznati na izborima iduće godine i toga se Crnadak i njegove kolege i plaše. Zato su i krenuli da se obračunavaju sa institucijama Republike Srpske", zaključio je Klokić.

Na panel-diskusiji o sljedećoj generaciji novih članica EU ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je, upitan zbog čega BiH kasni sa dostavljanjem odgovora na pitanja iz upitnika Evropske komisije, iako su to zemlje regiona mnogo brže uradile, ničim izazvan, javno kritikovao vlast u Republici Srpskoj i njene institucije.

"Pripadam političkom bloku koji se strogo protivi Vladi Republike Srpske. Vidimo da je njihova politika dovela Republiku Srpsku do najvećeg mogućeg nivoa korupcije i najnižeg mogućeg nivoa ekonomije i optimizma ljudi", izjavio je Crnadak u svom govoru.

Izvor: SRNA