latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:55 ⇒ 14:01 | Autor: RTRS

Planinari Sokoca i Han Pijeska na najvišem vrhu Zvijezde

Članovi Planinarskog društva "Glasinac" sa Sokoca učestovali su na tradicionalnom usponu na "Veliki Stolac" najviši vrh planine Zvijezda na nadmorskoj visini od 1.673 metra.
Sokolac: Članovi planinarskog društva "Glasinac" - Foto: SRNA
Sokolac: Članovi planinarskog društva "Glasinac"Foto: SRNA

U Planinarskom društvu "Glasinac" Srni su rekli da je manifestacija počela u petak, 23. septembra okupljanjem kod planinarskog doma Gostilja na 750 metara nadmorske visine, a zatim pješačenjem stazom dugačkom 24 kilometra savladana je visinska razlika oko 1.000 metara.

"Planina Zvijezda se pruža od Velikog kraja na desnoj obali rijeke Drine /na mjestu, gdje rijeka mijenja sjevereni pravac toka u istočni/, na lijevoj obali sjevernu granicu čini joj područje Sušica, na jugu se pruža do Bijelog Rzava, iznad Vardišta i Mokre Gore, a istočna granica je ljepotica među planinama - Tara. Zapadni obronci padaju strmo do višegradske Župe", opisao je planinarski pohod član sokolačkog društva Željko Delić.

U ovom planinarskom pohodu, koji je organizovalo Planinarsko-sportsko društvo "Stolac" iz Višegrada osim domaćina učestovala su društva iz Srebrenika, Han Pijesak i Sokoca, a pridružile su im se i kolege iz Srbije - Užica, Bajine Bašte, Mladenovca i Kragujevca.

Izvor: SRNA