latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:19 | Autor: RTRS

Brnabić: Cilj-profesionalna i efikasna javna uprava

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da očekuje da će Nacionalna akademija za javnu upravu biti osnovana sredinom naredne godine, dodavši da je cilj Vlade da ima profesionalnu, efikasnu i ljubaznu javnu upravu i na republičkom i na lokalnom nivou.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

Brnabićeva je navela da će Prijedlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu biti u Skupštini Srbije 3. oktobra, te dodala da se osnivanje akademije pripremalo deset godina.

"Ta akademija bi trebalo da uključi sve lokalne samouprave kojima upravljanje ljudskim resursima nikada nije bila tema i često je bila zanemarivana", rekla Brnabićeva u Beogradu na sastanku Mreže stalne konferencije gradova i opština /SKGO/ za upravljanje ljudskim resursima.

Brnabićeva je podsjetila da, za razliku od lokalnih samouprava, u Vladi Srbije postoji Služba za upravljanje kadrovima, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je podsjetila da je na nivou države bilo službi koje su se bavile ljudskim resursima, ali sa ograničenim kapacitetima, dok na lokalnom nivou nije bilo sistemskog upravljanja ljudskim resursima.

Vlada Srbije je 22. septembra usvojila Prijedlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, kojim će se obezbijediti jednake mogućnosti za stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi, što će omogućiti dalje unapređenje njenog rada i podizanje kvaliteta usluga građanima i privredi.

Nacionalna akademija funkcionisaće kao nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije i imaće mogućnost da potpisuje ugovore o saradnji sa vodećim svjetskim univerzitetima.

Izvor: SRNA