latinica  ћирилица
25/09/2017 |  21:15 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Opozicija održala "skupštinu naroda"; Brojna reagovanja predstavnika vlasti

Kao što su i najavili, opozicija u Srpskoj, u Banskom Dvoru u Banjaluci organizovala je, kako su je nazvali, skupštinu naroda. Poručili su da je ovo jedini način da građani čuju istinu o odnosu vlasti prema njima. Zbog ovakvih postupaka opozicije, stižu brojna reagovanja predstavnika vlasti. Predsjednik najveće stranke u Srpskoj Milorad Dodik, poručio je da nije u Beču, SNSD bi u isto vrijeme organizovao skup u dvorani "Borik", pa bi, kako je rekao, opozicija vidjela šta je plenum i podrška.
Opozicija organizovala "skupštinu naroda" - Foto: RTRS
Opozicija organizovala "skupštinu naroda"Foto: RTRS

Lideri opozicionih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj najavili su preduzimanje pravnih radnji, kako bi dokazali da posljednje zasjedanje Narodne skupštine, održano bez prisustva opozicije, nije bilo zakonito i ustavno.

Zatražiće da sve odluke i zaključci s tog zasjedanja budu poništeni, kao i odgovornost i ostavke zbog, kako navode, nezakonite i neustavne upotrebe policijskih snaga u parlamentu.

- Narod se oslobodio straha i mi smo večeras sa građanima Banjaluke odlučili da potpuno otvoreno i istinito govorimo i pokažemo da mi na ovaj način čuvamo Republiku Srpsku od režima koji je urušava - rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Ovo je tek početak, poručili su opozicioni predstavnici. Slične plenume najavili su za naredne mjesece, širom Srpske.

- Ovo je jedinstvena prilika da ljudima ukažemo da nemaju pravo oni koji tvrde da broj ruku određuje poštovanje zakona. Nema veze koliko skupštinska većina broji poslanika, čak i da ih ima svih 83, svih 83 moraju da poštuju Ustav i zakone Republike Srpske - rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Prethodno, iz SNSD-a je saopšteno da je opozicija organizovanjem takozvane "skupštine naroda" samo još jednom potvrdila da, kako navode, prema nečijem nalogu radi na rušenju institucija Srpske. Za potpredsjednika te stranke Nikolu Špirića ovo je još jedan od načina da se izazove haos u Srpskoj.

- Opoziciji treba da bude jasno da nemaju većinu i da uzalud svoje sjednice nazivaju narodnim. Oni su svome narodu okrenuli leđa i to će im narod istom mjerom vratiti na izborima 2018. Istorija će ih pamtiti po izdaji i neviđenoj količini mržnje prema institucijama i pojedincima u Republici Srpskoj i po, za sada, neviđenoj servilnosti prema političkom Sarajevu - rekao je Špirić.

Sve što su demokratska pravila dobro je, ali ukoliko bi bilo pozivanja na nasilje, onda bi tako nešto moralo da naiđe na osudu svih razumnih ljudi, stav je potpredsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića. On je poručio da nisu dobro završili oni koji su u bilo koje vrijeme pozivali na nasilje.

- Mogu razumjeti i da je ovo neka vrsta predizbornog plana i aktivnosti opozicije, ali nikako neću moći da razumijem ukoliko bude poziva na nerede - rekao je Stevandić.

Sve je počelo prije 13 dana u NSRS, kada je opozicija fizički blokirala rad parlamenta, zato što je s dnevnog reda povučen revizorski izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu. Poslanicima opozicije zasmetalo je to što je tu odluku donio odbor za finansije i budžet, a ne odbor za reviziju koji je, smatraju, prvi nadležan za tako nešto.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske, Dragan Lukač, potvrdio je da policija prikuplja informacije u vezi s tim dešavanjima. Kaže da će nakon okončanja istrage biti poznato da li postoji osnova eventualno za prekršajne sankcije i upućivanje izvještaja na dalje postupanje.