latinica  ћирилица
26/09/2017 |  10:06 ⇒ 10:09 | Autor: RTRS

U Ritešiću 30. septembra otkrivanje spomen-biste ruskom caru Nikolaju Drugom

U organizaciji Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda i podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH u subotu, 30. septembra, u selu Ritešić kod Doboja biće otkrivena spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom.
Ruski car Nikolaj Drugi - Foto: Screenshot
Ruski car Nikolaj DrugiFoto: Screenshot

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH navode da se na ceremoniji očekuje prisustvo rukovodstva Republike Srpske, poslanika Parlamentarne skupštine BiH, načelnika opština i predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Prisustvo su potvrdili zamjenik direktora "Moskovske kuće sunarodnika" Vladislav Kurnuško, predstavnici Ruskog vojno-istorijskog društva i Fondacije istorijske perspektive, Ruske pravoslavne crkve, te predstavnici ruskih preduzeća u BiH.

Nakon ceremonije otkrivanja spomen-biste predviđena je dodjela diploma "Moskovske kuće sunarodnika", te bogat kulturno-umjetnički program u kome će nastupiti hor Aleksandra Nevskog.

Od 2009. godine na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslanih naroda Zorana Gajića u Ritešiću se realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela.

Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve i trenutno se završava izgradnja dominante crkve izgrađene u neo-ruskom stilu sa pet kupola, visine 19 metara, zvonikom i parohijskim objektom.

Vode se razgovori sa majstorima iz Rusije o oslikavanju unutrašnjih zidova hrama, a u završnoj fazi je i izrada konačišta.

Ciljevi ovog projekta su promovisanje ideje jedinstva svih pravoslavnih naroda, širenje ruskog jezika, kulture i književnosti na ovim prostorimA.

Izvor: Srna