latinica  ћирилица
26/09/2017 |  10:34 ⇒ 11:01 | Autor: RTRS

Deklaracija protiv izgradnje Pelješkog mosta u Službenom listu BiH

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto objavila je u Službenom listu BiH usvojenu Deklaraciju ovog doma o izgradnji Pelješkog mosta.
Plan položaja mosta i granice BiH - Foto: klix.ba
Plan položaja mosta i granice BiHFoto: klix.ba

Riječ je o deklaraciji kojom se pozivaju nadležni organe Hrvatske, odnosno Evropske unije "da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno dokidanje suverenih prava BiH na moru, a što se posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješkog mosta između tzv. Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i kanala Malog Stona".

Parlamentarci su pozvali i Predsjedništvo BiH i Savjet ministara BiH da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja sa Hrvatskom, odnosno EU, preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj, odnosno EU, u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru, donesu poseban Zakon o moru BiH i pokrenu pravne procedure pred međunarodnim pravosudnim instancama.

Pozvani su nadležni organi Hrvatske i EU da ubrzaju aktivnosti na obezbjeđivanju sredstava za izgradnju mosta na Savi  kod Gradiške, te na okončanje procedura hrvatske strane kako bi most bio što prije sagrađen.

Takođe, Hrvatska je pozvana da u nacionalnu strategiju razvoja željezničkog saobraćaja uvrsti Unsku prugu kao međudržavni željeznički projekat, kako bi se obnovio ovaj ključni željeznički koridor za obje zemlje. Istaknut je i poziv za izradu dokumentacije za izgradnju Јadransko-jonskog autoputa, za dio trase preko Popovog polja u Hercegovini, kao važne dionice na tom međunarodnom koridoru.

Parlamentarci BiH pozivaju Hrvatsku i da riješi pitanja svoje granice sa BiH na području dvije Kostajnice, podsjećajući na činjenicu da rijeka Una na 11 mjesta prelazi s jedne na drugu stranu teritorije dvije države što znatno otežava život lokalnog stanovništva.

Izvor: Agencije