latinica  ћирилица
26/09/2017 |  13:07 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Potvrđeno: Tači ima plan za formiranje vojske

Šef kabineta kosovskog predsjednika Bekim Čolaku izjavio da je u toku sprovođenje plana o transfomaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.
Policija samoproglašenog Kosovo - Foto: TANЈUG
Policija samoproglašenog KosovoFoto: TANЈUG

Transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova pripremila je kancelarija kosovskog predsjednika Hašima Tačija, a prema riječima Čolakua u narednim nedjeljama rad na tome biće intenziviran.

- Moraćemo da sačekamo da vidimo da li će ozbiljni napori kosovskih institucija da se ubijede srpski poslanici, dati uspjeha - rekao je Čolaku za prištinsku Kohu.

Čolaku je poručio da će u toj inicijativi oni biti ozbiljni, pragmatični i spremni da odgovore na racionalne zahtjeve političkih predstavnika Srba u zamjenu za njihovu podršku za formiranje kosovske vojske kroz ustavne amnadmane.

Ukoliko Srbi, međutim, nastave da blokiraju sprovođenje tog proseca kroz ustavne amandmane Tači će u roku od tri mjeseca ponovo podnijeti skupštini nacrt zakona o transformaciji bezbjednosnih snaga u vojsku, piše Koha, a prenosi Unmik u svom pregledu štampe.

Čolaku kaže da je zakonska inicijativa prekinuta da bi se "pružila poslednja šansa svim zaintersovanim stranama, a posebno Srbima na Kosovu", da učestvuju u tom procesu, u nadi da će se oni saglasiti.

Transformaciju KSB u vojsku Tači je zatražio u martu , ali su se tome usrotivili predstavnici međunarodne zajednice i NATO, koji traže da to mora biti sprovedeno s izmjenama ustava i nakon široke javne rasprave sa svim manjinskih zajednicama na KiM.

Izvor: Tanjug