latinica  ћирилица
26/09/2017 |  14:21 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Beograd- Izložba "Srbija i Rusija u Velikom ratu"

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, otvorena je izložba fotografija i dokumenata "Srbija i Rusija u Velikom ratu".
Karađorđevići na izložbi "Srbija i Rusija u Velikom ratu" - Foto: Novosti.rs
Karađorđevići na izložbi "Srbija i Rusija u Velikom ratu"Foto: Novosti.rs

Autor postavke je Dušan Babac, a izložba je organizovana u saradnji Hrama Svetog Save i Fonda Kraljevski dvor, uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Izložba "Srbija i Rusija u Velikom ratu" bavi se tematikom savezništva Srbije i Rusije u Prvom svjetskom ratu i predstavlja svojevrstan istorijski pregled o vojnim vezama i odnosima dva bratska naroda, nastala sa ciljem da se osvijetle neke malo poznate epizode iz te epohe, imena i lica njenih aktera u vrijeme obilježavanja stogodišnjice od početka rata kakav svijet do tada nije vidio.

Osim više od 250 fotografija, izložba je propraćena i bogatom dokumentarnom građom. Postavka je podijeljena u nekoliko cjelina: predistorija savezništva, ruska vojna pomoć Srbiji za vrijeme Prvog svjetskog rata, ruske ekspedicione snage na Solunskom frontu, srpske dobrovoljačke divizije u Rusiji, srpski i jugoslovenski pukovi u Rusiji u vreme građanskog rata, Karađorđevići i Romanovi.

Izložbu je sinoć otvorio princ Aleksandar Karađorđević. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su princeza Katarina, vikarni episkop patrijarha Irineja episkop moravički Antonije, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, predstavnici diplomatskog kora, kao i brojne druge ugledne zvanice iz sfere kulture i umjetnosti.

Izvor: Tanjug