latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:22 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Centar Nevesinja mijenja izgled (VIDEO)

Uži centra Nevesinja pretvoren je u pravo gradilište. Na glavnom Trgu počelo je postavljanje centralnog spomen obilježja borcima za slobodu ovog kraja, od prve Nevesinjske puške do odbrambeno-otaljdžbinskog rata. Počela je i rekonstrukcija ulice Cara Dušana, gdje je planirana izgradnja kružnog toka.
Nevesinje - Foto: RTRS
NevesinjeFoto: RTRS

Ustaničko mjesto koje je kroz istoriju dalo veliki doprinos u borbi za slobodu zaslužuje veličanstveno spomen obilježje, saglasni su Nevesinjci. Nemaju primjedbe ni na lokaciju, ni na predloženi izgled spomenika, koji je djelo poznatog vajara Miodraga Živkovića.

Spomenik će biti visok 4,5 metara, simbolizuje sve nevesinjske ustanike i kontinuitet srpskog duhovnog bića i tradicije. Izrada i postavljanje koštaće oko 200.000 maraka. Lokalna uprava dio sredstava obezbijedila je kreditom, a finansijsku pomoć najavilo je i resorno ministarstvo.

"Spomenik će se zvati borcima za slobodu, pripremamo postamen za centralno obilježje na glavnom trgu, a za Mitrovdan je predviđeno osvećenje i otkrivanje spomenika", rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Uz radove na Trgu, počelo je uređenje Ulice Cara Dušana i izgradnja kružnog toka na Trgu Alekse Šantića. Planom rekonstrukcije ulice predviđena je zamjena vodovodne i kanalizacione mreže, telefonskih i elektro instalacija, sanacija kolovoznih traka, uređenje trotoara i parking mjesta.

Prema najavama iz lokalne uprave za 15-ak dana počinje i dugo najavljivana rekonstrukcija sportske dvorane. Ova investicija koštaće od 600.000 do 800.000 maraka i novac je obezbijeđen takođe kreditom.