latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:34 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Brkić: Bezbjednosni izazovi ne poznaju granice

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Јosip Brkić izjavio je da današnji bezbjednosni izazovi ne poznaju granice i uključuju mnoštvo aktera, te da su bezbjednost i stabilnost suverenih država ugrožene na tradicionalne, ali i vrlo netradicionalne načine.
Јosip Brkić na međunarodnoj konefernciji Odjeljenja za javnu diplomatiju  NATO-a - Foto: SRNA
Јosip Brkić na međunarodnoj konefernciji Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO-aFoto: SRNA

On je na međunarodnoj konferenciji Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO-a ocijenio da u tom kontekstu, zbog globalnih pritisaka, regionalna saradnja dobija na važnosti, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Unapređenje odnosa u regionu, ali i regiona sa EU i NATO-om neophodno je, ne samo zbog evropskog puta i ekonomske saradnje, već zbog sve izraženije potrebe za snažnijom regionalnom i evropskom bezbjednosnom saradnjom u odgovorima na današnje izazove", istakao je Brkić na konferenciji pod nazivom "Sveobuhvatni pristup nacionalnoj bezbjednosti, suočavanje sa izazovima u BiH i regionu, u svjetlu NATO saradnje i partnerstva".

On je napomenuo da BiH podržava osnovni koncept i želi doprinijeti kolektivnoj bezbjednosti i stabilnosti u evroatlantskom regionu, smanjenju prijetnji miru, stvaranju bliskih veza kroz aktivnu saradnju i posvećenost opštim načelima demokratije.

Konferencija je organizovana u saradnji Centra za bezbjednosne studije i Komisije za NATO integracioni proces BiH.

Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracioni proces BiH,
izrazio je uvjerenje da će ovaj događaj biti mjesto plodne razmjene mišljenja i iskustava zemalja regiona i partnera iz NATO-a, posebno jer se održava u vrijeme izuzetno značajne NATO vježbe otklanjanja katastrofa "BiH 2017" u Tuzli.

Brkić je istakao i vrlo značajnu ulogu partnera iz NATO-a u procesu saradnje.

Izvor: SRNA