latinica  ћирилица
26/09/2017 |  17:16 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

N. Sad: Otvoren Međunarodni forum "Čista energija - šansa za sve"

U Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodina u Novom Sadu otvoren je 11. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom "Čista energija -šansa za sve".
Novi Sad - otvoren međunarodni forum "Čista energija - šansa za sve" - Foto: SRNA
Novi Sad - otvoren međunarodni forum "Čista energija - šansa za sve"Foto: SRNA

Ovogodišnji Forum otvorio je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, koji je izjavio da je obaveza svih koji se bave ovom oblasti, da kroz promociju energetske efikasnosti približe javnosti obnovljivu energiju.

"Obnovljiva energija ne predstavlja alternativnu energiju, nego jedinu moguću u budućnosti. Ujedno, ne postavlja se pitanje da li će se ta energija dogoditi, nego kada će se dogoditi", naveo je Antić tokom otvaranja Foruma.

On je istakao da Srbija, kroz novi zakon, ima plan razvoja i unapređenja energetike.

"Njime se predviđa i stvaranje ekonomskih, privrednih i finansijskih uslova za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora", naglasio je Antić.

Učesnike Foruma pozdravio je, između ostalih, predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina Ištvan Pastor.

Osim Pastora, okupljene su pozdravili pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić i predsjedavajući Foruma Tihomir Simić.

U fokusu ovogodišnjeg Foruma su konkretni energetski procesi, njihovo unapređenje i zajednički ciljevi u oblasti energije do 2020. godine.

Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom "Čista energija - šansa za sve". biće završen sutra.

Forum tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove /INEA/ i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo pokrajinskog parlamenta.

Izvor: SRNA