latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:25 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Sokolac - Počinje realizacija projekta Centra za hranu i poljoprivredu

Za projekat revitalizacije Centra za promociju poljoprivrede na Sokocu, prema strategiji koju izrađuje Organizacija za hranu i poljoprivredu, potrebno je četiri miliona KM, zaključeno je na sastanku delegacije čileanskog Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja i Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Institut - Foto: SRNA
InstitutFoto: SRNA

Nacionalni menadžer Organizacije za hranu i poljoprivredu u BiH Vlado Pijunović rekao je da su riješeni vlasnički odnosi i da je Organizacija za hranu i poljoprivredu odlučila da izradi strategiju revitalizacije Centra, koja bi trebalo da bude gotova do polovine novembra.

Ambasador Čilea, Veronika Čain, rekla je da će Vlada Čilea u narednom periodu dati punu podršku za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac.

"Uz pomoć Organizacije UN za hranu, doveli smo nekoliko eksperata iz Čileanskog instituta za istraživanje u agronomiji u BiH, kako bi pružili pomoć Centru za unapređenje poljoprivrede na Sokocu", istakla je Čain.

Direktor Nacionalnog instituta za istraživanja u agronomiji iz Čilea Hulio Kalazih naglasio je da im je želja da podijele iskustva, posebno kada je riječ o uzgoju krompira i raznih drugih usjeva. Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti razmjene kadrova iz Čilea i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području Sokolac, zajednički je projekat Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opštine Sokolac, Univerziteta Istočno Sarajevo i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Izvor: SRNA