latinica  ћирилица
03/10/2017 |  17:05 | Autor: RTRS

Pale- Predstava "Olovni vojnik i balerina" odigrana za osnovce

Pozorište lutaka iz Niša danas za učenike osnovnih škola "Pale" i "Srbija" odigralo predstavu "Olovni vojnik i balerina" rađenu po motivima Hansa Kristijana Andersena, a u režiji i dramatizaciji Darka Kovačovskog.
Istočno Sarajevo- Lut fest - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo- Lut festFoto: SRNA

Predstava je izvedena u Kulturnom centru Pale u okviru pratećeg programa "Lut festa 2017", na kome niško Pozorište lutaka nastupa svake godine.

- Lut fest proslavlja 18. rođendan, a mi smo na neki način dio njegove istorije. Postao je poznat i prestižan festival u regionu, tako da nam je čast da se odazovemo svakom pozivu - rekla je Zorica Filipović iz niškog pozorišta.

Ona dodaje da je veliko zadovoljstvo učestvovati na festivalu u konkurenciji predstava, koje dolaze iz cijelog svijeta i gdje je za osamnaest godina predstavljeno 36 pozorišta iz različitih zemalja.

Za predstavu "Olovni vojnik i balerina", kojom se pozorište ove godine predstavlja, Filipovićeva je rekla da je riječ o klasičnoj marionetskoj predstavi, rađenoj po čuvenoj bajci, te da je to jedna lijepa i nježna priča.

Ona je navela da klasična marionetska predstava nije često zastupljena u modernim teatrima, ali da se oni trude da njeguju sve vrste lutkarstva i njegove tehnike.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest 2017 otvoren je u nedjelju u Istočnom Sarajevu, a pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sufinansijeri su Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Generalni medijski pokrovitelj Lut festa 2017 je Radio-televizija Republike Srpske. Medijsko sponzorstvo su prihvatili i novinske agencije SRNA, FENA, listovi Glas Srpske, Blic, Nezavisne novine, te televizije BHRT, BN TV, OSM, TV Elta i Alfa TV.

Izvor: SRNA