latinica  ћирилица
05/10/2017 |  17:30 | Autor: RTRS

Sputnjik - Sarajevo Dodiku sprema zamku

Glavno političko pitanje u BiH je da li će aktuelni predsjenik Srpske Milorad Dodik, poslije opštih izbora iduće godine, otići u Sarajevo kao srpski član Predsjedništva BiH ili će ostati u Banjaluci kao predsjednik Vlade Srpske.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović) - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović)Foto: RTRS

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini koji bi trebalo da budu održani iduće godine već su postali vruća tema u ovom regionu, posebno zbog činjenice da Milorad Dodik, sadašnji predsjednik Republike Srpske, po zakonu ne može više da se kandiduje za poziciju prvog čoveka Republike Srpske.

To, međutim, ne znači da Dodik neće ostati u političkom životu, već da mu se otvaraju mogućnosti za dva pravca -  kandidata za člana Predsjedništva BiH ili predsjednika Vlade Srpske.

U oba slučaja za sada su u pitanju samo spekulacije, kao što je i priča da bi u sadašnju Dodikovu fotelju mogao da zasjedne Mladen Ivanić. U isto vrijeme, Ivanić je u igri i za člana Predsjedništva BiH. Procjene su, međutim, da bi oko rasporeda pozicija, Ivanićev PDP mogao da uđe u sukob sa SDS sa kojim je u koaliciji. Naime, SDS bi da za obe pozicije kandiduje svoje ljude.

SDS u fotelji prvog čoveka Srpske vidi potpredsjednika stranke Miću Mićića, dok za člana Predsjedništva biraju između dva partijska funkcionera - Vukote Govedarice i Mirka Šarovića.

I Dodikovi koalicioni partneri DNS najavljuju da bi mogli da imaju svoje kandidate za jedno od ta dva najprimamljivija mjesta u budućoj raspodjeli vlasti. Upućeni ipak upozoravaju da će najveće trvenje pretrpjeti “Savez za promjene“, jer je SDS kao najjača opoziciona stranka olako na prošlim izborima prepustila PDP-u mjesto člana Predsjedništva BiH, Mladenu Ivaniću, i ministra inostranih poslova, dok je SDS dobio samo nekoliko ministarskih mjesta u Savetu ministara BiH.

Sve u svemu glavna politička tema prema kojoj će se upravljati bezmalo svi politički akteri iz BiH jeste na koju će poziciju tipovati Milorad Dodik.

Politikolog Anđelko Kozomara smatra da postoji izvjesna opasnost od Dodikove kandidature za člana Predsjedništva BiH, jer bi ga na toj poziciji sačekali i stranci i svi ostali i jer bi u toj ulozi aktuelni predsjednik Srpske po Ustavu morao da brani interese BiH, a ne samo Republike Srpske.

- Svaka njegova izjava o referendumu ili otcepljenju bila bi kršenje Ustava BiH. Oni ga čekaju u zasjedi, a Dodik nije nimalo naivan da to ne shvata. Kako sada stvari stoje, SNSD još nije napravio listu kandidata koju će javnosti predstaviti za sljedeće izbore, ali mislim da Dodik za sebe čeka najpovoljniju opciju. Kako sada stvari stoje njegova stranka će zaista dobro da prođe, a to ga kandiduje da ponovo bude predsjednik Vlade Srpske, ocjenjuje Kozomara.

Ako je procjena našeg sagovornika dobra, ta pozicija, koja bi, prema njegovom mišljenju, najviše odgovarala ne samo Dodiku, već i Srpskoj, umnogome će zavisiti i od toga ko će biti predsjedik Srpske, koji treba da mu mandat. Ako to bude Ivanić, naš sagovornik procjenjuje da će se desiti sljedeće:

- Ivanić je pragmatičan političar i ako Dodikova stranka i koalicije oko njega budu imale većinu u Parlamentu Srpske, on se neće igrati Ustavom i zakonom i daće mandat onome koga predloži pobjednička koalicija, vjeruje Kozomara.

Politikolog Stevica Deđanski kaže da su u cijeloj priči bitne, kako za opstanak Srpske, tako i za opstanka srpskog naroda, dvije stvari.

- Vrlo je važno da postoji saglasnost o nacionalnim temama i pitanjima između svih političkih partija u Srpskoj, da ne bi došli u situaciju da zbog ličnih ambicija trpe nacionalni interesi. Druga bitna stvar je da odlučujuću političku ulogu ima Milorad Dodik zbog svega što je do sada ispoljio kao političar braneći srpske interese, kaže naš sagovornik.

Dodikova uloga je, kako kaže, bitna i zbog činjenice da bi smo bili sigurni, zbog njegove dosadašnje politike, u kojem pravcu bi, pre svega, išla Srpska.

Ukoliko Dodik odluči da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH tamo bi ga, umjesto Bakira Izetbegovića koji više nema pravo da se kandiduje za tu funkciju, sačekao vjerovatno Fahrudin Radončić ispred bošnjačke opcije. Činjenica je i da bi Dodik u Predsjedništvu BiH u nekom momentu bio i prvi čovek BiH.

Izvor: Sputnjik