latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:00 ⇒ 11:08 | Autor: RTRS

Parlament Katalonije spreman za sjednicu

Parlament Katalonije održaće sjednicu u ponedjeljak, 9. oktobra, uprkos pravnim mjerama koje se preduzimaju protiv lica koja se zalažu za nezavisnost ovog španskog regiona, rekao je danas katalonski ministar spoljnih poslova Raul Romeva.
Katalonija - Foto: Wikipedia
KatalonijaFoto: Wikipedia

Romeva je rekao Bi-Bi-Siju da će parlament donijeti odluku o nezavisnosti.

Ustavni sud Španije juče je supendovao sjednicu katalonskog parlamenta koja je zakazana za 9. oktobar. Sjednica je zakazana poslije održavanja referenduma na kojem je većina izašlih birača podržala osamostaljenje.

"Parlament će se sastati, vodiće se debata. Debate će biti i to je važno", rekao je Romeva odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi u ponedjeljak.

Španski nacionalni sud tokom dana će ispitati dvojicu visokih oficira katalonske regionalne policije i lidere dvije građanske grupe koje se zalažu za nezavisnost povodom navoda o pobuni.

Oni će odgovarati na pitanja o ulozi koju su imali u demonstracijam u Barseloni 20. i 21. septembra, kada je španska policija uhapsile nekoliko zvaničnika katalonske uprave i izvršila racije u pokušaju da spriječi održavanje referenduma 1. oktobra.

Španske vlasti tvrde da su demonstracije ometale policijsku akciju i da je referendum bio nelegalan.

Izvor: SRNA