latinica  ћирилица
08/10/2017 |  19:39 ⇒ 09/10/2017 | 08:55 | Autor: RTRS

Tri člana Predsjedništva BiH imaju 24 vozila i 14 vozača!? (VIDEO)

Izdaci za plate, ugovori o djelu, veliki troškovi za službena putovanja, ogroman vozni park, te nesprovođenje sopstvenih odluka- ovo su samo neke od zamjerki koje su revizori dali Predsjedništvu BiH. Najzanimljiviji dijelovi svakako se odnose na službena putovanja, troškove kupovine vozila i skupocjeni vozni park.
Predsjedništvo BiH - Foto: SRNA
Predsjedništvo BiHFoto: SRNA

Rad Predsjedništva BiH pročešljali su revizori. Način trošenja budžeta od oko osam miliona konvertibilnih maraka u prošloj godini izgledao je otprilike ovako. Između ostalog, najviše novca otišlo je na: bruto plate (3.211.505 KM), nabavku opreme (612.030 KM), ugovorene i druge posebne usluge (557.984 KM), te putne troškove (477.541 KM).

Na bruto plate oko 105 zaposlenih, otišlo je nešto više od tri miliona KM. Predsjedništvo BiH isplaćivalo je i naknade za produženi rad i stimulacije. U toku prošle godine za potrebe Predsjedništva angažovano je 48 spoljnih saradnika, a jedna je osoba nakon penzionisanja nastavila rad po ugovoru o djelu. Odmah nakon plata, revizori su se dotakli putnih troškova.

"Ukupni izdaci na ime troškova putovanja iznose 477.541 KM, pri čemu izdaci za putovanja u inostranstvo iznose 413.449 KM, a za putovanja u zemlji 64.092 KM. Znatnija realizacija sredstava za službena putovanja u inostranstvo evidentirana je na osnovu obavljanja zvaničnih posjeta članova Predsjedništva drugim državama. Uvidom u knjigu putnih naloga za službena putovanja može se konstatovati da ista ne sadrži precizne podatke o svrsi putovanja", navodi se u Revizorkom izvještaju o radu Predsjedništva BiH.

To znači da nije bilo moguće utvrditi zbog čega su članovi Predsjedništva posjećivali određene destinacije, jer pojedini nalozi ne sadrže podatke o isplaćenim akontacijama i jasnoj svrsi putovanja. Uz to, za oko revizora zapao je i glomazan vozni park, koji je sa gotovo 400.000 KM prošle godine Predsjedništvo i obnovilo. Prilikom nabavke tri vozila, primjećuju revizori, navodile su se tačne specifikacije koje moraju imati, a koje u nekim slučajevima nisu relevantne, što implicira da su tenderi skrajani tako da se samo odrđena vozila mogu kupiti.

"Predsjedništvo je zaključno sa 31. decembrom 2016. godine raspolagalo sa 35 vozila. Za potrebe rada tri kabineta članova Predsjedništva u toku 2016. godine koristila su se 24 vozila. Za upravljanje i brigu o vozilima zaduženo je 14 vozača koliko ih je bilo zaposleno u Predsjedništvu (devet na neodređeno vrijeme i pet na određeno)", navedeno je u Izvještaju.

Iako je u mišljenju revizora konstatovano da se finansijski izvještaji prikazuju fer i istinito, revizori su uočili i da svi članovi Predsjedništa nisu ispoštovali ni odluku koju su sami donijeli, a koja se tiče oficira za vezu s Tribunalom u Hagu koji su se trebali povući u BiH i odatle djelovati. Od svih, tu odluku ispoštovao je samo hrvatski član predsjedništva. Troškovi preostalih kabineta građane su koštali nešto više od 700.000 KM.