latinica  ћирилица
09/10/2017 |  08:17 | Autor: RTRS

Merkelova "promjenila ploču" u vezi sa migrantima

Angela Merkel i njena konzervativna Demohrišćanska unija prihvatili su kompromis sa svojim bavarskim saveznicima iz CSU i prema tom dogovoru broj migranata u Njemačkoj biće ograničen.

Za ekonomsku migraciju CDU i CSU su se dogovorile da rade na sistemu bliskom kvotama, kao u slučajevima Kanade i Australije, gdje je broj migranata kojima je odobren ulazak u ove zemlje definisan prema potrebama za radnom snagom.

Centralna tačka kompromnisa je da je kancelarka i njena Demohrišćanska unija prvi put prihvataju neku vrstu gornje granice za broj tražilaca azila koje će Njemačka prihvatati. Po okvirnom sporazumu postignutom u Berlinu, dvije partije namjeravaju da broj dolazaka tražilaca azila ograniče na 200.000 godišnje.

U slučaju humanitarne krize, kao u Siriji, vlada ostavlja mogućnost da primi i više ljudi u nekom evropskom okviru, međutim kancelarka će za to morati da traži odobrenje Bundestaga. Kompromis se odnosi samo na tražioce azila, a ne i na ekonomske migrante.

Ovaj načelni dogovor dvije sestrinske grupacije treba da okonča dvogodišnji sukob i omogući formiranje, uz druge manje stranke, nove vlade Njemačke.

Izvor: B92