latinica  ћирилица
09/10/2017 |  09:12 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

Dodik: BiH je za nas neželjeno mjesto

Od Deklaracije o zaštiti srpskog naroda se ne odustaje, na njoj se uveliko radi i u novembru bi treblo da bude predstavljen prijedlog njenog teksta, poručio je u intervjuu za "Večernje novosti" predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik (foto: Sputnik/ Radoje Pantović) -
Milorad Dodik (foto: Sputnik/ Radoje Pantović)

"Prijedlog će biti dostupan za inicijative i sugestije. Biće dovoljno vremena za javnu raspravu o dokumentu kako bi se obezbijedila što šira podrška, prije nego što ode u parlament Srbije i Republike Srpske", rekao je Dodik.

Na optužbe da je taj dokument "velikosrpski projekat", on kaže da Deklaracija svakako nema namjeru i ambiciju da dira druge narode i njihova prava, već isključivo da afirmiše naša nacionalna i politička prava, srpski nacionalni identitet, pismo, jezik... "To će biti sadržina dokumenta", istakao je Dodik.

Na opasku, da svojom izjavom, da se neće odreći snova da Srbija i Republika Srpska budu jedno, on je rekao da tu ne vidi ništa sporno.

"BiH je veoma teško održiva i ja nisam jedini koji o tome priča na taj način. Nikakve koristi od BiH nemamo, imamo samo probleme s njom. Ona je za nas neželjeno mjesto", kaže Dodik.

Na konstataciju da je na tu njegovu izjavu reagovala i Ambasada SAD u Sarajevu, optužujući ga da ruši Dejton i Ustav BiH, koji ne daju mogućnost otcjepljenja entiteta, Dodik je rekao da oni tu mogućnost i ne zabranjuju.

"Neka mi pokažu gdje to piše. Naravno, iz političkih razloga oni potenciraju samo ono što im odgovara. Ako je iko prekršio Dejtonski sporazum, onda je to upravo američka Ambasada u Sarajevu, aktivnostima i potezima svojih predstavnika u BiH u posljednjih 20 godina", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da ga ne čude izjave bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna na njegov račun, navodeći da je Ešdaun sprovodio političko nasilje, te da ga ne sluša ni EU šta govori.

"Stvari ne funkcionišu tako kako je on naučio, ponašajući se ovdje kao slon u staklenoj bašti", dodao je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o slučaju Katalonije i Kosova, Dodik je rekao da je Republika Srpska najbolje osjetila duple aršine međunarodne zajednice, ali da međunarodna politika duplih standarda i favorizovanje prava Bošnjaka, nisu kod Srba i Republike Srpske oslabili volju da odlučuju o svojoj zemlji.

"Naprotiv, takva politika nas je osnažila u uvjerenju da bez autonomije, koja nam je dodijeljena u Dejtonu, nema ni našeg opstanka", zaključio je Dodik.

Izvor: Večernje novosti