latinica  ћирилица
09/10/2017 |  11:59 | Autor: RTRS

Pahor želi da Hrvatska prizna arbitražu na miran način

Slovenački predsjednik Borut Pahor smatra da je arbitražnu presudu o granici sa Hrvatskom potrebno primijeniti, pri čemu treba sarađivati sa EU i Hrvatskom.
Borut Pahor - Foto: Screenshot
Borut PahorFoto: Screenshot

Pahor je istakao da su dvije države arbitražnim sporazumom iz 2009. godine svoj dugogodišnji spor riješile na miran način i da će Slovenija nastojati da se na miran način provede i odluka arbitara.

"To je moguće samo u dijalogu s Hrvatskom i uz jasno očekivanje da će EU podržati stav da se to treba dogoditi u razumnom roku", naveo je Pahor za Slovenačku novinsku agenciju, manje od dvije sedmice uoči predsjedničkih izbora.

On ističe da je uloga EU bila "izuzetna" i kad je on kao tadašnji premijer 2009. godine dogovarao arbitražni sporazum s Hrvatskom u procesu njenog ulaska u integraciju, prenose hrvatski mediji.

"Slovenija i Hrvatska sada su zajedno u EU. To im omogućava da nađu način za primjenu presude arbitražnog suda, jer je zbog zajedničkog članstva lakše naći adekvatna rješenja za život ljudi na jednoj i drugoj strani granice", naveo je Pahor.

Izvor:SRNA