latinica  ћирилица
09/10/2017 |  12:54 | Autor: RTRS

Brutanski mediji: Amerika odgovorna za genocid u Ruandi

U članku “Gardijana“ pod nazivom “Tajna uloga Amerike u ruandskom genocidu“, govori se o tome da je ubistvo tadašnjeg predsjednika Ruande, Žuvenala Habijarimane, realizovano uz pomoć CIA.
Ruanda (foto:dw.com) -
Ruanda (foto:dw.com)

Ubistvo Habijarimane je bio povod i početak genocida, kada je prema procjenama ubijeno čak oko 800.000 lica. Britanski list “Gardijan“ je objavio tekst koji je nastao kao rezultat istrage o genocidu u Ruandi 1994. godine, i koji uveliko protivurječi opšteprihvaćenoj verziji događaja.

Sličnu verziju događaja iz 1994. godine ponudio je i britanski kanal Bi-Bi-Si u okviru emisije “Ruanda: Nedorečena priča, koja je emitovana 2014. godine. Nakon ove emisije je parlament Ruande usvojio odluku da se zabrani emitovanje Bi-Bi-Sija u toj zemlji.

Oba istraživanja britanskih medija optužuju Pola Kagamea, koji je predsjednik Ruande od 24. marta 2000. godine do današnjih dana za umješanost u ubistvo Habijarimane. Osim toga, britanski mediji govore da je većina žrtava porijeklom iz naroda Hutu, a ne Tutsi, suprotno opšteprihvaćenoj verziji. Zbog sličnih tvrdnji je 2006. godine Ruanda na tri godine prekinula i diplomatske odnose sa Francuskom.

Aktueni predsjednik Ruande, Pol Kagame, za kojeg se tvrdi da je učestvovao u ubistvu svog prethonika, završio je američku vojnu školu u državi Kanzas i "uvijek je uživao podršku klana Klinton i konkretno Madlen Olbrajt", napominju mediji u Velikoj Britaniji.

Izvor: Blic