latinica  ћирилица
09/10/2017 |  18:20 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

U Srbiji uhapšeno 13 carinskih službenika, oštetili budžet za preko dva miliona evra

Policija je, u saradnji sa Upravom carina, uhapsila 13 carinskih službenika i još jednu osobu zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za više od 2.240.000 evra.
Srbija - policijska akcija - Foto: RTRS
Srbija - policijska akcijaFoto: RTRS

Oni su, prema nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, uhapšeni zbog sumnje da su na osnovu falsifikovane dokumentacije oslobodili od plaćanja carinskih dažbina i PDV za akciznu robu jedno privredno društvo i na taj način oštetili budžet.

Carinici su uhapšeni u Beogradu u nastavku akcije usmjerene na borbu protiv sive ekonomije i ilegalnog prometa duvana, duvanskih proizvoda, akcizne i druge robe, zbog sumnje da su počinili krivična dela nesavjestan rad u službi i poreska utaja, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni carinski službenici od jula 2015. do marta 2016. godine nesavjesnim postupanjem primili u rad nekompletnu, nepravilno popunjenu i falsifikovanu dokumentaciju kojom je Privredno društvo "CD rial diplomatik" /CD Real Diplomatique/ prikazalo razduženje 156.108 boksova cigareta, 687 boca raznovrsnog alkoholnog pića i 8.455 komada raznih parfema.

Sumnja se da je u dokumentaciji lažno predstavljeno da su ti akcizni proizvodi bili namijenjeni nekim stranim ambasadama u Beogradu i jednoj međunarodnoj organizaciji.

Policija intenzivno traga za još jednom osobom.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor: Srna