latinica  ћирилица
09/10/2017 |  21:05 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Sputnjik: Nova faza saradnje Rusa i Srba

Zvanična Moskva saopštila je da će Rusija i Srbija, nakon što je stiglo šest ruskih aviona MIG 29, nastaviti saradnju i u vojno-obavještajnoj sferi.
Rusija i Srbija - Foto: TANЈUG
Rusija i SrbijaFoto: TANЈUG

Ukazom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nalaže se da po ovom pitanju Federalna služba bezbejdnosti Rusije počne razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije, piše Sputnjik.

General-major u penziji i profesor Vojne akademije Mitar Kovač za Sputnjik kaže da širenje saradnje u vojno-obavještajnoj sferi jeste znak da odnosi između Rusije i Srbije idu uzlaznim trendom.

- Samo krajnje prijateljske države mogu međusobno da razmjenjuju tako značajne i povjerljive informacije iz domena vojno-obavještajne djelatnosti. Sigurno da priroda današnjih prijetnji u Evropi i svijetu utiče na to da države same, sa svojim aparatima ili obavještajno-bezbjednosnim sistemima, ne mogu uvijek i na svakom mjestu da prikupe dovoljno podataka koji se tiču bezbjednosti države, objašnjava Kovač.

Kako kaže, unapređenje vojno-obavještajne saradnje između Srbije i Rusije doprinijeće i jednoj i drugoj državi da upotpunjuju informacije. Rusija će dobijati podatke za Zapadni Balkan i Јugoistočnu Evropu, a Srbija ključne informacije za njenu nacionalnu bezbjednost, prvenstveno kada je riječ o ugrožavanju države od strane ekstremista i terorista.

- Došli smo do toga da je dobar dio ekstremista sa prostora Zapadnog Balkana, pa i sa prostora Srbije, iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, završio u terorističkim formacijama DAEŠ-a. Vjerujem da saradnja neće biti samo u domenu operativne primjene i razmjene informacija, nego i u domenu školovanja kadrova i obučavanja u korišćenju tehničke opreme po snagama ili jedinicama koje se bave obavještajno-izviđačkim ili vojno-obavještajnim sistemima i djelatnostima, napominje Mitar Kovač.

Izvor: Sputnjik