latinica  ћирилица
10/10/2017 |  12:35 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Dukić: Nećemo odustati od tužbe protiv Hrvatske

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da srpski logoraši neće odustati od tužbe protiv Republike Hrvatske za zločine koje je regularna Hrvatska vojska počinila nad srpskim civilima u Mrkonjić Gradu i ostalih 13 zapadnokrajiških opština u jesen 1995. godine.
Branislav Dukić - Foto: RTRS
Branislav DukićFoto: RTRS

"Savez logoraša Republike Srpske neće odustati od tužbe protiv Hrvatske, bez obzira na neka ranija tumačenja da iza tužbe mora da stoji BiH kao država, a da ne može Republika Srpska ili opština Mrkonjić Grad", rekao je Dukić Srni.

On je naveo da bošnjački političari u Sarajevu ne žele da se podnese tužba protiv Hrvatske u ovom slučaju.

"Ukoliko BiH i Hrvatska ne budu procesuirale ove zločine, Savez logoraša će zahtijevati da vlasti Republike Srpske zatraže da te zločine procesuira Tužilaštvo za ratne zločine Srbije", naveo je Dukić.

On je podsjetio da je Savez logoraša Republike Srpske kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Mrkonjić Gradu i ostalim zapadnokrajiškim opštinama 2009. godine predao bivšem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte, te 2011. godine Tužilaštvu BiH i Hrvatske, ali da nažalost, do danas ništa nije po tom pitanju urađeno.

Izvor: SRNA