latinica  ћирилица
13/10/2017 |  11:21 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Škole u Bijeljini spremne za sezonu grijanja (VIDEO)

U bijeljinskim osnovnim i srednjim školama privode kraju pripreme kako bi učionice od 15. oktobra bile tople. Zbog niskih temperatura u OŠ "Knez Ivo od Semberije" sezonu grijanja počeli su 5. oktobra.
Bijeljina - grijanje - Foto: RTRS
Bijeljina - grijanjeFoto: RTRS

Neizvjesno je koliko će izdržati dotrajali sistemi za grijanje u školama, na kojima godinama nije rađena sistematska rekonstrukcija.

Područno odjeljenje OŠ "Knez Ivo od Semberije" u Koviljušama u novu sezonu ušlo je sa starim kotlom koji je prošle godine servisiran nekoliko puta. Kotao trenutno curi, ali ne ugrožava grijanje. Pitanje je koliko će izdržati.

"Danas je prvi dan grijanja. Učionice su tople i nadam se da će tako i ostati", kaže učenica  Stana Mitrović. 

"Kada dođe ove hladne takozvane surove zime, nadam se da će nam grijanje biti ispravno", dodala je učenica OŠ "Knez Ivo od Semberije" Marina Terzić.

"Mi smo uputili dopis Ministarstvu prosvjetu i kulture da bi ušli u proceduru javne nabavke", rekao je pomoćnik direktora OŠ "Knez Ivo od Semberije" Bijeljina Zoran Јovanović.

U Osnovnoj školi ''Јovan Dučić'' sanirani su sistemi za grijanje, a u školi ''Vuk Karadžić'' nabavljen novi kotao. 

"I kad su novi cijevni sistemi postoji mogućnost havarije. I mi ćemo u svakom slučaju na vrijeme sve obavijestiti", istakla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Milica Perković Blagojević.

Slična situacija je i u srednjim školama. U Poljoprivredno-medicinskoj školi tokom ljeta saniran je dio dotrajalog sistema za grijanje koji je dva puta stradao u poplavama, a ovih dana će dobiti i novu pumpu.

"Svake godine uradimo remont koliko možemo kako bi se najkvalitetnije spremili za sezonu. Puštano je pod pritiskom. Isprobano je sve što ide u skladu sa energetskom regulativom", naglasio je direktor Poljoprivredno-medicinske škole u Bijeljini Milorad Vuković.

U ostalim srednjim školama stanje je zadovoljavajuće. 

"Mi smo prošle zime prešli sa uglja na pelet. Imali smo rekonstrukciju što se tiče grijanja i cijele zgrade, tako da smo ove sezone nabavili nove količine peleta i trebalo bi da 15.oktobra krene sezona bez problema", poručio je direktor Gimnazije "Filip Višnjić" Bijeljina Vladimir Šavija.

"Što se tiče Ekonomske škole i mi smo vršili određene popravke sistema i adaptiranje. Tako da je i to urađeno i Tehnička škola mislim da je to uradila. Tako da su  sve škole otprilike u skladu sa svojim kapacitetima izvršili neku sanaciju tog postrojenja za grijanje", zaključio je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini Duško Đurić.

Uporedo sa sanacijom sistema za grijanje, u školama je sprovedena tenderska procedura za nabavku peleta, lož-ulja i uglja koji se koristi za grijanje u većini školskih objekata. Sve škole će, tvrde, spremno dočekati početak sezone grijanja i preduzeti mjere za nesmetano odvijanje nastave.