latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:58 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Đurđev: Srbi u Crnoj Gori najugroženiji narod u Evropi

Srpska liga saopštila je da trenutno ne postoji ugroženiji narod u Evropi od Srba u Crnoj Gori, koji su u posljednje dvije decenije izloženi brutalnim pritiscima i ucjenama crnogorskog režima, čiji je cilj da mijenja kompletnu istoriju i ulogu Srba u stvaranju crnogorske države.
Podgorica - Foto: RTS
PodgoricaFoto: RTS

"Režim u Crnoj Gori progoni Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski jezik i ćirilicu, a iz udžbenika za osnovnu školu izbacuje velikane srpske i svjetske književnosti", rekao je predsjednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Povodom odluke Narodnog muzeja Crne Gore da iz djela koja obuhvataju prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju muzejskih predmeta o dinastijama koje su vladale Crnom Gorom izbriše Nemanjiće, Đurđev je poručio da je istorijska činjenica da su Nemanjići vladali Zetom skoro dva vijeka, te da je Stefan Nemanja rođen pokraj današnje Podgorice.

Đurđev podsjeća da su Srbi stvarali Crnu Goru i da su svi njeni vladari bili pripadnici srpskog naroda, kao i da su sva najznačajnija djela u Crnoj Gori napisana na srpskom jeziku.

"U Zemljopisu Kraljevine Crne Gore iz 1911. godine ističe se da u Crnoj Gori žive Srbi, što očigledno smeta sadašnjoj antisrpskoj vlasti u Podgorici koja želi da promijeni istoriju, tradiciju, kulturu, vjeru, izbriše srpski identitet i stvori jednu potpuno novu naciju", naveo je Đurđev.

On ističe da je srpski narod već dugi niz godina neravnopravan u Crnoj Gori, uprkos tome što se u preambuli crnogorskog Ustava konstatuje da je Crna Gora država ravnopravnih građana - Srba, Muslimana, Albanaca i Crnogoraca, prenosi portal "IN4S".

Đurđev navodi da se Srbi u Crnoj Gori ne tretiraju kao konstitutivni narod, već kao nacionalna manjina, iako, prema posljednjem popisu iz 2011. godine, čine trećinu stanovništva u ovoj zemlji.

"Većina građana se izjašnjava da govori srpskim jezikom koji je, da ova podmukla antisrpska histerija bude potpuna, po tom istom Ustavu, svrstan u kategoriju drugog reda, zajedno sa albanskim koga govori manje od pet odsto stanovništva", kaže Đurđev.

On kaže da je još jedan primjer diskriminacije Srba u Crnoj Gori procenat zaposlenih u državnoj upravi, u kojoj radi samo pet odsto pripadnika srpskog naroda, dok je Crnogoraca čak 82 odsto, iako ih u cijeloj državi ima manje od 45 odsto.

"Srbi ne mogu biti izabrani ni na javne funkcije niti mogu biti sudije, tužioci, direktori javnih ustanova, policajci, konzuli, ambasadori, pa čak ni direktori osnovnih škola", kaže Đurđev.

Izvor: SRNA