latinica  ћирилица
14/10/2017 |  13:54 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Mrda: Dok su oni uništavali, mi smo gradili i gradićemo

Poslanik SNSD-a u NSRS Danijela Mrda smatra da čelnici SDS-a, u nedostatku argumenata kojima bi demantovali činjenice o "njihovoj decenijskoj pljački, uništavanju privrede i prevari građana Istočnog Sarajeva", najprizemnijom kampanjom i neistinama pokušavaju da obezvrijede najznačajnije projekte i milionske investicije kojima su republičke vlasti, predvođene SNSD-om, život u Istočnom Sarajevu učinile boljim i kvalitetnijim.
Danijela Mrda (foto: princip.news) -
Danijela Mrda (foto: princip.news)

- Najjednostavnije rečeno: dok su oni uništavali, pljačkali i tjerali narod sa ovog područja, mi smo gradili i nastavljamo da gradimo jer znamo šta grad Istočno Sarajevo strateški znači Republici Srpskoj - rekla je Mrda, komentarišući jučerašnje saopštenje SDS-a nakon presa člana Predsjedništva SNSD-a Staše Košarca i predsjednika Gradskog odbora SNSD-a i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića.

Naglasivši da nije iznenađena prizemnim rječnikom kojeg SDS koristi u svom saopštenju, Mrda je upozorila na to da projekte koje su građani Istočnog Sarajeva decenijama čekali danas napadaju oni koji u ovom gradu za 25 godina vlasti sami ništa nisu napravili.

- Kao predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje posebno sam ogorčena napadima na izgradnju studenskih domova u Palama, u kojima studenti danas imaju najbolje uslove za život u regionu, za razliku od perioda kada su studenti u ovoj opštini raspolagali sa 60 soba i svega četiri kupatila u kojima su toplu vodu imali jednom sedmično. Možda je SDS želio da ostane takvo stanje - rekla je Mrda.

Ona je podsjetila i na činjenicu da su graditelji studentskih domova na Palama, koji nose ime prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, dobili priznanja lokalne zajednice u kojoj je SDS na vlasti.

- Ti ljudi, koje oni danas neargumentovano blate, studentske domove izgradili su po cijeni od 1.200 KM po kvadratu, dok su danas cijene običnih stanova na Palama skuplje za 300 KM po kvadratu. Ti ljudi prije vremena platili su sve obaveze opštini Pale i tako iščupali opštinski budžet i lokalnu SDS-ovu vlast iz problema, a danas su meta kriminalizacije onih koji su požurili da se slikaju na otvaranju tih objekata i koji u svojim medijskim pamfletima ne smiju ni da pomenu čije ime nose studentski domovi - upozorila je Mrda.

Komentarišući optužbe SDS-a na račun izgradnje Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, Mrda je rekla da te optužbe iznose oni koji danas ne bi imali gdje da sjede da nije bilo podrške i pomoći Vlade Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika oko izgradnje sjedišta Skupštine grada Istočnog Sarajeva.

- Cijena izgradnje Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, reprezentativnog objekta kojim se ponosimo, koštala je, sa plaćenim porezima, oko 2.500 KM po kvadratu. Toliko će, bez poreza, koštati objekat kojeg će u Istočnom Sarajevu kupiti Savjet ministara BiH i to sredstvima od naplaćenog klirinškog duga Rusije. I sad je jedno kriminal, a drugo nije - istakla je Mrda.

On je dodala da je opština Istočna Ilidža, u kojoj godinama vlada SDS, prvi put u istoriji bila u suficitu nakon što su graditelji Administrativnog centra u budžet te opštine uplatili oko 500.000 KM.

- Umjesto neargumentovanog i prizemnog blaćenja, bilo bi dobro da su od tih sredstava barem započeli da grade zgradu opštine, koju godinama obećavaju da će napraviti. Opština Istočna Ilidža naplatila je i 600.000 KM rente za izgradnju Bolnice u Istočnom Sarajevu, iako je načelnik iz SDS-a javno govorio da to neće učiniti i da će to biti njihov doprinos izgradnji Bolnice. SDS je ponovo prevario građane Istočnog Sarajeva - naglasila je Mrda.

Ona je čelnicima SDS-a poručila da, kako je navela, njihovi prljavi i prizemni napadi ne mogu nanijeti štetu institucijama Republike Srpske i neće zaustaviti investicije i razvoj grada Istočnog Sarajeva.

- Ovaj grad ima Administrativni centar Vlade Srpske, ima Studentski dom koji nosi ime prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, imaće i novu bolnicu i nove staze i vještački snijeg na Јahorini. Iza SDS-a nije ostalo ništa, iza nas ostaju projekti i djela za bolji život građana i budućnost Istočnog Sarajeva - zaključila je Mrda.