latinica  ћирилица
14/10/2017 |  15:55 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

Vladika Јefrem pozvao narod da se vrati vjeri

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јeferem, koji je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Rudicama, kod Novog Grada, starom više od 100 godina, pozvao je srpski narod da se vrati pravoslavnim tradicionalnim vrijednostima i vjeri da bi se sačuvao.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

"Ovo je jedan od najstarijih hramova koji je nekim slučajem sačuvan u Potkozarju. Ovdje su brojne generacije krštene, pričešćene, vjenčane i ispraćane nakon ovozemaljskog života", rekao je on.

Vjernicima je vladika čestitao hramovnu i zavjetnu slavu sela i poručio da je Bogorodica majka svih pravoslavnih hrišćana, zaštitnica domova, porodice, djece i svih koji joj se s vjerom obraćaju.

On je naglsio da su pogubne poruke koje se danas plasiraju u medijima kako ovdje nema nade, nema života.

"Kakve nam samo filmove puštaju, kakve reklame, kako savjetuju omladinu i koju poruku šalju starima? Da ovdje ništa ne valja i da nema života. Naša zemlja je uvijek mogla othraniti potomstvo i nema čovjeka da mu nema mjesta pod Suncem", poručio je vladika Јefrem.

Prema njegovim riječima, jedina nada je u jačanju porodice.

"Tragedija našeg naroda je što je iz dana u dan sve više umrlih, a sve manje rođenih. Tragedija je da roditelji ostaju samohrani i kad jedan roditelj umre, onom drugom nema ko da donese čašu vode prije nego što se upokoji, jer su djeca negdje u svijetu", rekao je on.

Vladika Јefrem je naveo da su preci bili zadovoljni kad su imali osnovno za život, a da su danas kod mnogih zahtijevi veliki i preveliki, što nije dobro.

On očekuje da će na proljeće početi obnova Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Rudicama.

Izvor: SRNA