latinica  ћирилица
14/10/2017 |  18:49 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Konsultacije zamjenili pres konferencijama- opozicionari o nedolasku u Palatu! (VIDEO)

Opoziciji po svoj prilici neće trebati 10 dana da se izjasni o produženju roka za održavanje referenduma.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Odmah po završetku sastanka u Palati Republike, predstavnici SDS-a, NDP-a i PDP-a, jedan za drugim, održali su pres konferencije.

Vlast su optužili,da presudu Oriću koristi kao predstavu za javnost, pozivajući je da održi referendum o Sudu i Tužilaštvu.

Vlast u Srpskoj mora da održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, tvrdi Dragan Čavić.

- Pozivam Dodika, Nenada Stevandića, Nedeljka Čubrilovića i sve one koji su glasali za referendum da ga održe, da poštuju zakon, kaže Čavić.

Čavić je ovim pokazao da ga vode osjećanja ogorčenja i bijesa i da ne razumije procese u kojima se Srpska nalazi, odgovara Nenad Stevandić.

- Što se tiče onog što je gospodin Čavić mogao pametno da uradi, mogao je da dođe na sastanak zajedno sa ženama žrtvama rata i paćenicima iz Podrinja i svim onim ljudima okupljenim sa političkim predstavnicima Srpske, kako bi se našao modalitet rješavanja ovog problema, dodaje potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Poruke iz Palate potvrda su da je odluka opozicije, da ne prisustvuje sastanku, bila ispravna, tvrdi PDP-ov Igor Crnadak.

Nisu, kaže, potrebne nikakve ankete, jer je poznato da je najmanje 500.000 građana Srpske nezadovoljno radom bh.pravosuđa.

Treba sprovesti referendum, za šta, podsjeća, postoji skupštinska odluka, a formirana je i Komisija.

- Dodik ne može davati nikakve rokove, PDP njegovi rokovi ne zanimaju. Dodik, Vlada i Komisija za sprovođenje referenduma imaju odluku Narodne skupštine, imaju formiranu komisiju, neka izvole i neka sprovedu referendum koji su izglasali, ističe potpredsjednik PDP-a.

Ovo pitanje nije pitanje za podjele i politička prepucavanja. Oko njega svi moramo da budemo jedinstveni. Savez za promjene ne treba da polaže račune Miloradu Dodiku ili SNSD-u, kaže potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković.

- I u Federaciji se ne vole političari ali kada dođe neko krupno pitanje oni zaista svi sjednu za jedan sto i traže rješenje. To samo ne može u Srpskoj. Ne znam šta može da bude nekom izgovor da ne dođe na sastanak i iznese svoje stavove, naglašava Višković.

SDS-ov Dragan Mektić poručio je danas da je poziv predsjednika Srpske Milorada Dodika opoziciji da podrži produžavanje roka za referendum o Sudu i Tužilaštu BiH skretanje pažnje sa ključnih problema u Srpskoj.

- Čitavo Podrinje znalo je da Naser Orić i ekipa oko njega kupuju svjedoke. Šta je MUP Republike Srpske preduzeo da zaštiti ljude u Srebrenici, Bratuncu? Ništa nije uradio, kaže Mektić.

 Da je Mektić obični građanin, možda bi i razumio ovo pitanje, odgovara Radovan Višković, ali ističe da se imajući u vidu funkciju koju obavlja, moramo upitati i zašto ih Mektić, ukoliko je imamo takva saznanja, nije proslijedio MUP-u Srpske.

Članovi Saveza za promjene tek poslije bitke ponašaju se kao generali, poručuje Višković i Mektiću uzvraća pitanjem, ukoliko je imao takve informacije, zašto i kao pojedinac, ali i kao ministar bezbjednosti nije preduzeo ništa da se to sankcioniše.