latinica  ћирилица
20/10/2017 |  16:57 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Poziv Zvizdića na izmjenu Zakona o akcizama nekorektan, zakon već dogovoren (VIDEO)

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske predstavlja politički stav i dosljedno prati Srbiju kada je u pitanju pristupanje vojnim savezima, izjavila je u intervjuu za Radio Republike Srpske u emisiji "Otvoreno rečeno" predsjednica Vlade Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Naglasila je da je opozicija ponašanjem u parlamentu samo željela pobjeći od glasanja kada je ovaj dokument u pitanju.

Rezolucija o vojnoj neutralnosti koja je usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja politički stav, i pretpostavka je nepostojanju vojne granice sa Srbijom, istakla je premijerka Željka Cvijanović. Smatra da nisu svi bili iskreni kada su govorili da po ovom pitanju žele pratiti Srbiju jer je ovakav dokument u Srbiji usvojen prije nekoliko godina.

"Јa mislim da su zviždaljke u Parlamentu upravo i bile način da se, između ostalog, osujeti donošenje ovog dokumenta. Oni upravo ne smiju da izglasaju tako nešto, zato što od njih to očekuju i partneri u Sarajevu i međunarodna zajednica", naglasila je premijerka Srpske.

Komentarišući izjavu lidera NDP-a Dragan Čavića, koji je pitao kako će se provesti odluka o vojnoj neutralnosti, jer se ulaz u NATO bazu u Sarajevu nalazi na teritoriji Republike Srpske, premijerka Cvijanović odgovorila je da se opozicija problemtizovanjem ovog pitanja sakriva iza toga što su izbjegli glasanje o rezoluciji.

"Stvar implemetnacije je nešto što će ići svojim tokom. Ovdje je suština da je zauzet politički stav. Druga suština je da SDS, PDP i NDP nisu smjeli u tome da učestvuju", naglasila je premijerka Cvijanović.

Neizostavna tema bile su i akcize. Da ističe vrijeme za izmjene ovog zakona upozoravaju i evropski zvaničnici ističući da će sredstva namijenjena Bosni i Hercegovini biti preusmjerena za druge projekte. Predsjednica Vlade Srpske ističe da je sva odgovornost na predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, jer nema podršku u Predstavničkom domu bh parlamenta, podsjetiviši da iz Republike Srpske izmjene zakona podržava SNSD.

"Ako gospodin Zvivzdić smatra da nema podršku u bh. Parlamentu, neka definiše zakon kakav misli da će dobiti podršku. Ovdje je problem što nema potrebnih 16 ruku iz Federacije BiH", izjavila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o novcu i finansijama premijerka Cvijanović podsjetila je da bi uskoro trebalo da budu obezbijeđena sredstva za prvu fazu restrukturiranja "Željeznica Republike Srpske" od približno 100 miliona maraka, dok bi za završetak ovog procesa trebalo izdvojiti 230 miliona maraka.

"Nama je u interesu da ojačamo preduzeće, i da ga pripremimo za nove poslovne izazove. Danas sam imala priliku da razgovaram sa njemačkom delegacijom. Postoje ljudi koji su zainteresovani da uđu u određene programe koji bi značili reformu željezničkog saobraćaja. Da bi to mogli uraditi potrebno je preduzeće postaviti na zdravije noge," izjavila je premijerka.

Govoreći o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, Cvijanovićeva je istakla da ima pomaka kada je ovaj projekat u pitanju, te da su za njega već izdvojena finansijska sredstva, međutim naglasila je da su sada na potezu vlasti u Hrvatskoj. Kompletan intervju predsjednice Vlade Srpske za Radio Republike Srpske poslušajte u emisiji "Otvoreno rečeno" ,od 17 časova.